Spód do pizzy w wersji niskowęglowodanowej

0
134
kalafiorowy_spod_pizza

Będąc na diecie keto można sobie zafundować pyszną pizzę na spodzie z kalafiora. Bezglutenowy spód do pizzy nie zawiera mąki, jest niskowęglowodanowy i pasuje do każdej pizzy. Pizzę na kalafiorowym spodzie można obłożyć po brzegi serem czy wędliną bez najmniejszego wyrzutu sumienia. Tłuszcz to sprzymierzeniec LCHF. Jesz tłusto, zdrowo i chudniesz!

Bezglutenowy spód do pizzy

1 duży spód

Składniki:

200 g kalafiora

1 jajko

40 g mąki migdałowej/ zmielonych migdałów

15 g ostrego ser, utartego

½ łyżeczki otartej skórki z cytryny

tabasco do smaku

sól do smaku

Przygotowanie

Zetrzeć kalafior na tarce o dużych oczkach na tak zwany ryż. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Nastawić piekarnik na 180ºC. Wyłożyć masę na blachę pokrytą papierem do pieczenia i rozsmarować na okrągły i cienki placek. Piec przez około 25 minut. Na tak podpieczony spód można ułożyć resztę składników na pizzę np. szynkę, podsmażone
mielone, ser itp.

Bezglutenowy spód do pizzy
Wartość energetyczna 1 porcji 425 kcal

Tłuszcze – 33 g

Białko – 22 g

Węglowodany – 10 g

Błonnik – 7 g

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

dieta lchf specjalista