BLT sałatka to sałatka zawierająca zieloną sałatę, boczek i pomidory. To podstawowe produkty BLT sałatki, którą następnie można wzbogacić o mięso z kurczaka i inne warzywa jak „lchf friendly” awokado. BLT sałatka smakuje świetnie z dressigiem na bazie niesłodzonej musztardy i oliwy.
BLT sałatka
2 porcje
Składniki
300 g fileta z piersi kurczaka
2 łyżki masła
1 łyżeczka suszonych ziół
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i czarny pieprz do smaku
100 g szpinaku
50 g koktajlowych pomidorów
½ czerwonej cebuli
1 awokado
100 g wędzonego boczku w plastrach
Dressing
2 łyżki musztardy, bez cukru
50 ml winnego octu
50 ml oliwy z oliwek
sól do smaku
½ łyżeczki świeżych ziół do smaku, np. rozmarynu lub tymianku
Przygotowanie
Fileta z piersi kurczaka lub ze skórką oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Rozgrzać masło na patelni i usmażyć. Smażyć około 2-3 minut po każdej stronie w zależności od grubości fileta. Boczek usmażyć w plastrach i po lekkim przestygnięciu pokruszyć. Rozłożyć szpinak na talerze i posypać natką pietruszki i pokrojoną dymką. Usmażonego kurczaka pokroić na plastry, podobnie postąpić z awokado. Pomidory przekroić na pół, a czerwoną cebulę pokroić w piórka. Ułożyć, mięso, boczek i warzywa na szpinaku. Zmiskować musztardę z octem. Następnie stale miksować wlewać oliwę cienkim strumieniem. Doprawić dressing solą i ziołami.
Wartość energetyczna 1 porcji 780,5 kcal
Tłuszcze – 64,5 g
Białko – 45 g
Węglowodany – 5,0 g
Błonnik – 4,5 g