BLT sałatka

0
96
blt sałatka z kurczak, boczku i awokado

BLT sałatka to sałatka zawierająca zieloną sałatę, boczek i pomidory. To podstawowe produkty BLT sałatki, którą następnie można wzbogacić o mięso z kurczaka i inne warzywa jak „lchf friendly” awokado. BLT sałatka smakuje świetnie z dressigiem na bazie niesłodzonej musztardy i oliwy.

BLT sałatka

2 porcje

Składniki

300 g fileta z piersi kurczaka

2 łyżki masła

1 łyżeczka suszonych ziół

1 łyżeczka soku z cytryny

sól i czarny pieprz do smaku

100 g szpinaku

50 g koktajlowych pomidorów

½ czerwonej cebuli

1 awokado

100 g wędzonego boczku w plastrach

Dressing

2 łyżki musztardy, bez cukru

50 ml winnego octu

50 ml oliwy z oliwek

sól do smaku

½ łyżeczki świeżych ziół do smaku, np. rozmarynu lub tymianku

Przygotowanie

Fileta z piersi kurczaka lub ze skórką oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Rozgrzać masło na patelni i usmażyć. Smażyć około 2-3 minut po każdej stronie w zależności od grubości fileta. Boczek usmażyć w plastrach i po lekkim przestygnięciu pokruszyć. Rozłożyć szpinak na talerze i posypać natką pietruszki i pokrojoną dymką. Usmażonego kurczaka pokroić na plastry, podobnie postąpić z awokado. Pomidory przekroić na pół, a czerwoną cebulę pokroić w piórka. Ułożyć, mięso, boczek i warzywa na szpinaku. Zmiskować musztardę z octem. Następnie stale miksować wlewać oliwę cienkim strumieniem. Doprawić dressing solą i ziołami.

Wartość energetyczna 1 porcji 780,5 kcal

Tłuszcze – 64,5 g

Białko – 45 g

Węglowodany – 5,0 g

Błonnik – 4,5 g

 

dieta lchf specjalista