Brokułowy krem z grzankami

0
319
krem brokułowy lchf

Zupa brokułowa krem z pieczonego brokułu i sera cheddar. Na obiad lub lunchbox do pracy. Idealna z grzankami lchf. Można przyrządzić więcej i poporcjować. Dobrze mieć zupę w zapasie, jeśli czujecie się głodni.

Brokułowy krem

4 porcje

Składniki:

1 duży brokuł , podzielony na różyczki, około 250 g

5 cm pora

2 łyżki oleju

sól i pieprz do smaku

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka tymianku, posiekanego

750 ml bulionu warzywnego lub z mięsa, tutaj przepis

150 g utartego cheddar

250 ml śmietany, 36%

1 łyżka musztardy ziarnistej, niesłodzonej

Przygotowanie

Wymieszać rozdrobniony brokuł z olejem, solą i pieprzem. Użyć również miękkich części łodygi, zawierają dużo błonnika. Wyłożyć na blachę i piec w nagrzanym na 200º C piekarniku przez 20 minut. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić cebulę. Dodać czosnek, tymianek i smażyć przez minutę. Dodać bulion i brokuły, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut. Zmiksować. Dodać śmietankę, ser i musztardę. Mieszać aż ser się rozpuści.

Do przygotowanie grzanek należy użyć 2 kromki lchf chleba, pokroić w kostkę i zrumienić na 2 łyżkach oleju lub oliwy. Posypać krem grzankami tuż przed podaniem.

Wartość energetyczna 1 porcji 483,5 kcal

Tłuszcze – 44,5 g

Białko – 14,3 g

Węglowodany – 6,5 g

Błonnik -2,0 g

dieta lchf specjalista