piątek, 29 marca, 2024
Strona głównaZdrowieBrokuły - zdrowe i niskowęglowodanowe

Brokuły – zdrowe i niskowęglowodanowe

Dla miłośników LCHF brokuły są stałym elementem diety. Zawierają bardzo mało węglowodanów (4,6 g), mnóstwo witamin, minerałów i dużo błonnika. Brokuły korzystnie wpływają na regulację poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków.
Wysoka zawartość błonnika, bo aż 2,6 gramy pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Brokuły należą do warzyw odtruwających organizm. Zawierają specjalne składniki odżywcze jak glukobrasynę i glukorafaninę, które wspierają detoksykację. Usunięcie złogów i szkodliwych substancji z organizmu jest kluczem do dobrego samopoczucia jak również do utraty wagi.

Poza tym brokuły mają pozytywny wpływ na gęstość kości i przemianę materii, bo zawierają dużo wapnia i witaminy D. Ostatnio są prowadzone badanie nad właściwościami przeciwzapalnymi brokułów. Na uwagę zasługuje tutaj związek zwany kemferolem, który jest flawonoidem o silnym działaniu przeciwzapalnym.

Jak widać warto jeść brokuły, bo są smaczne i przede wszystkim zdrowe. Brokuły można jeść świeże, gotowane, same lub połączone z innymi warzywami. Warto wypróbować broccomole, jeść awokado kanapkami lub zrobić z niego dip do warzyw. Wystarczy złapać za łyżeczkę i jeść jak szybką przekąskę.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Ostatnie wpisy

Recent Comments

Małgorzata Haggu NA Keto tarta szpinakowa
Małgorzata Haggu NA Bulion z kurczaka lub kury
Małgorzata Haggu NA Keto pierogi z kapustą
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Szybki keto kurczak tikka masala
Małgorzata Haggu NA Bajgle lchf
Keto NA Bajgle lchf
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Keto pierogi z kapustą
Małgorzata Haggu NA Zdrowe gofry na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Miska zdrowia na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Shakshuka – lchf i bez glutenu
Małgorzata Haggu NA Zdrowe gofry na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Bulion z kurczaka lub kury
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Keto sernik i brownie w jednym
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Siemię lniane w odchudzaniu
miroslawzwanyryszardem NA Siemię lniane w odchudzaniu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Fałszywe bułki na zakwasie
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Produkty bez węglowodanów
Małgorzata Haggu NA Bajgle lchf
Ewa NA Bajgle lchf
Małgorzata Haggu NA Obiad na weekend, resztki do pracy
Małgorzata Haggu NA Orzechowa granola na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Kurczak keto panierowany w fibrex
Małgorzata Haggu NA Ciasto kokosowe bez mąki i cukru