Bułki bezglutenowe z nasionami chia

0
1591
bułeczki lchf z chia

Bułeczki lchf to bardzo zdrowe, nie zawierające glutenu pieczywo, bogate między innymi w kwasy tłuszczowe. Bułeczki są pożywne i wydłużają uczucie nasycenia. Łatwe w pieczeniu, idealne na śniadanie czy kolację, można je również zamrozić.

Bułeczki lchf

16 sztuk

Składniki

150 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów

30 g pofiber lub 30 g błonnika witalnego zmielonego

30 g błonnika witalnego zmielonego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ łyżeczki soli

4 jajka

400 ml gęstej śmietany

100 ml oleju

2 -4 łyżki wody

10 g nasion chia

2 łyżki nasion maku do posypania

1 roztrzepane jajko do posmarowania

Przygotowanie

Wymieszać mokre i suche składniki w osobnych miskach, a następnie połączyć na jednolitą masę za pomocą miksera. Pozostawić masę na 10 minut. Masa powinna stężeć przez ten czas. Formować małe bułeczki, maczając ręce w zimnej wodzie i układając w odstępach na blaszy wyłożonej pergaminem. Posmarować jajkiem i posypać makiem. Piec bułeczki na 175°C przez około 25 minut. Bułeczki powinny być lekko zrumienione.

Wartość energetyczna 1 porcji 276 kcal

Tłuszcze – 27 g

Białko – 4,0 g

Węglowodany – 2,6 g

Błonnik – 1,5 g

 

dieta lchf specjalista