Bulion z kurczaka lub kury

0
192
wywar? mięsny_lchf

Bulion z kurczaka lub kury to idealna baza do niskowęglowodanowych zup. Bulion można również popijać bezpośrednio z kubka. Jest smaczny, treściwy i zaspokaja głód. Można go gotować w dużych porcjach i mrozić. Domowy bulion jest o wiele smaczniejszy, ale przede wszystkim zdrowy. Kostki bulionowe zawierają konserwanty, trans tłuszcze, substancje żelujące i inne węglowodany, których można uniknąć gotując domowy bulion. Domowy bulion to również zdrowe źródło ważnych dla organizmu elektrolitów jak sód (Na), magnez (Mg) i potas (K). Podczas lchf diety ważne jest aby zachować ich balans w organizmie.

Bulion

6-8 porcji po 250 ml

Składniki

2 kg kurczaka lub kury ze skórą i kościami lub części kurczaka jak skrzydełka czy udka

2 marchewki

1 korzeń pietruszki

3 liście pora

3 nacie selera

1 czosnek solo

3 liście laurowe

1 łyżka soli

2,5 l wrzątku

Przygotowanie

Obrać warzywa i umiesić w pojemnym garnku z pokrywką. Na wierzchu położyć kurczaka lub kurę. Zagotować wodę i wlać do garnka. Gotować bulion przez 2 godziny, jeśli jest to mięso z kurczaka. Rosół z  kury gotować znacznie dłużej 2-3 godziny. Odcedzić bulion na sicie. Przygotować stosowne pojemniki, napełnić je bulionem, szczelnie zamknąć i zamrozić.

Wartość energetyczna 1 porcji 74 kcal

Tłuszcze – 6 g

Białko – 4 g

Węglowodany – 0,7 g

Błonnik- 0,3 g

Warzywa dodane do bulionu nadają mu smak i nie są wliczone jako kalorie, podobnie jak błonnik.

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

dieta lchf specjalista