Bułki bezglutenowe ze szczypiorkiem

bułki bezglutenowe low carb

Bułki bezglutenowe ze szczypiorkiem to kolejne low carb pieczywo, idealne na kanapki lub grzanki. Bułki można zamrozić, wtedy zawsze są pod ręką. Zdrowe, bezglutenowe i niskowęglowodanowe.

bułki bezglutenowe przepis

Bułki bezglutenowe

1o sztuk

Składniki

150 g migdałowej mąki

40 g błonnika  witalnego

60 g mąki kokosowej

75 g siemienia lnianego, łamanego

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 ząbek czosnku, zgnieciony

1 łyżka posiekanego szczypiorku

2  łyżki sezamu do posypania

6 białek

2 jajka

500 ml wrzącej wody

1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Nastawić piekarnik na 175ºC . Suche składniki wymieszać w misce. W oddzielnej misce ubić jajka z białkami. Ubijając jajka dodać wrzątek, następnie suche składniki i zmiksować. Odczekać aż ciasto lekko przestygnie i uformować 10 bułek o wadze 110 gram. Ułożyć bułki na formie wyłożonej papierem do pieczenia i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 – 45 minut. wyjąć bułki i ostudzić.

Wartość energetyczna 1 bułki 175,2 kcal

Tłuszcz – 14,4 g

Białko – 9,1 g

Węglowodany – 2,3 g

Błonnik – 8,8 g

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here