Bułki bezglutenowe ze szczypiorkiem

0
354
bułki bezglutenowe low carb

Bułki bezglutenowe ze szczypiorkiem to kolejne low carb pieczywo, idealne na kanapki lub grzanki. Bułki można zamrozić, wtedy zawsze są pod ręką. Zdrowe, bezglutenowe i niskowęglowodanowe.

bułki bezglutenowe przepis

Bułki bezglutenowe

1o sztuk

Składniki

150 g migdałowej mąki

40 g błonnika  witalnego

60 g mąki kokosowej

75 g siemienia lnianego, łamanego

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 ząbek czosnku, zgnieciony

1 łyżka posiekanego szczypiorku

2  łyżki sezamu do posypania

6 białek

2 jajka

500 ml wrzącej wody

1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Nastawić piekarnik na 175ºC . Suche składniki wymieszać w misce. W oddzielnej misce ubić jajka z białkami. Ubijając jajka dodać wrzątek, następnie suche składniki i zmiksować. Odczekać aż ciasto lekko przestygnie i uformować 10 bułek o wadze 110 gram. Ułożyć bułki na formie wyłożonej papierem do pieczenia i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 – 45 minut. wyjąć bułki i ostudzić.

Wartość energetyczna 1 bułki 175,2 kcal

Tłuszcz – 14,4 g

Białko – 9,1 g

Węglowodany – 2,3 g

Błonnik – 8,8 g

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

dieta lchf specjalista