Domowy fast food najczęściej kojarzy się z hamburgerami, frytkami lub pizzą. Jak zrobić domowe bułki hamburgerowe keto, aby bez wyrzutu sumienia cieszyć się pysznymi hamburgerami?
Bułki hamburgerowe keto to bułki z sera mozzarella i mąki migdałowej. Bułki sa pyszne i idealnie nadają się do podpieczenia. Zawsze , kiedy grillujemy podpiekamy bułki. Stają się one wtedy lekko chrupiące z wierzchu, środku miękkie.
Jakie hamburgery lubicie? Dobrej jakości wołowina, czerwona cebula, grillowana papryka i frytki z kalarepy…i jeszcze pyszny sos czosnkowy.
O yes, yes! Takie wypasione hamburgery można jeść i jeść, naprawdę bez wyrzutów sumienia! Hamburgery prawie jak tradycyjne ale keto bez glutenu i z małą ilością węglowodanów.
Bułki hamburgerowe keto
6 bułek
Składniki
225 g mozzarella, utartej
120 g kremowego serka, np. philadelphia lub łaciate
2 jajka
200 g mąki migdałowej
1 łyżeczka zmielonych łusek babki płesznik
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 180ºC. Utartą mozzarella umieścić w misce i wstawić do mikrofalówki na 1 minutę na maksymalny efekt. Kiedy mozzarella się rozpuści wymieszać ją z serkiem. Następnie dodać jajka i zmiksować. Wymieszać mąkę migdałową z solą, proszkiem do pieczenia, błonnikiem i drożdżowymi płatkami. Formować 6 okrągłych bułek i lekko spłaszczyć. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Piec przez 15 minut. Bułki powinny się lekko zrumienić. Bułki można zamrozić.
Wartość energetyczna 1 bułki 378, kcal
Tłuszcz – 33,5 g
Białko – 17,2 g
Węglowodany – 2,2 g
Błonnik – 2,2 g