Bułki hamburgerowe w wersji keto i bez glutenu

0
363
bułki hamburgerowe keto

Domowy fast food najczęściej kojarzy się z hamburgerami, frytkami lub pizzą. Jak zrobić domowe bułki hamburgerowe keto, aby bez wyrzutu sumienia cieszyć się pysznymi hamburgerami?

Bułki hamburgerowe keto to bułki z sera mozzarella i mąki migdałowej. Bułki sa pyszne i idealnie nadają się do podpieczenia. Zawsze , kiedy grillujemy podpiekamy bułki. Stają się one wtedy lekko chrupiące z wierzchu,  środku miękkie.

Jakie hamburgery lubicie? Dobrej jakości wołowina, czerwona cebula, grillowana papryka i frytki z kalarepy…i jeszcze pyszny sos czosnkowy.

O yes, yes! Takie wypasione hamburgery można jeść i jeść, naprawdę bez wyrzutów sumienia! Hamburgery prawie jak tradycyjne ale keto bez glutenu i z małą ilością węglowodanów.

bułki hamburgerowe keto przepis

Bułki hamburgerowe keto

6 bułek

Składniki

225 g mozzarella, utartej

120 g kremowego serka, np. philadelphia lub łaciate

2 jajka

200 g mąki migdałowej

1 łyżeczka zmielonych łusek babki płesznik

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

2 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych

Przygotowanie

Nastawić piekarnik na 180ºC. Utartą mozzarella umieścić w misce i wstawić do mikrofalówki na 1 minutę na maksymalny efekt. Kiedy mozzarella się rozpuści wymieszać ją z serkiem. Następnie dodać jajka i zmiksować. Wymieszać mąkę migdałową z solą, proszkiem do pieczenia, błonnikiem i drożdżowymi płatkami. Formować 6 okrągłych bułek i lekko spłaszczyć. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Piec przez 15 minut. Bułki powinny się lekko zrumienić. Bułki można zamrozić.

lchf_hamburgery

Wartość energetyczna 1 bułki 378, kcal

Tłuszcz – 33,5 g

Białko – 17,2 g

Węglowodany – 2,2 g

Błonnik – 2,2 g

 

 

 

dieta lchf specjalista