Domowy fast food najczęściej kojarzy się z hamburgerami, frytkami lub pizzą. Jak zrobić domowe bułki hamburgerowe keto, aby bez wyrzutu sumienia cieszyć się pysznymi hamburgerami?
Bułki hamburgerowe keto to bułki z sera mozzarella i mąki migdałowej. Bułki sa pyszne i idealnie nadają się do podpieczenia. Zawsze , kiedy grillujemy podpiekamy bułki. Stają się one wtedy lekko chrupiące z wierzchu, środku miękkie.
Jakie hamburgery lubicie? Dobrej jakości wołowina, czerwona cebula, grillowana papryka i frytki z kalarepy…i jeszcze pyszny sos czosnkowy.
O yes, yes! Takie wypasione hamburgery można jeść i jeść, naprawdę bez wyrzutów sumienia! Hamburgery prawie jak tradycyjne ale keto bez glutenu i z małą ilością węglowodanów.
Bułki hamburgerowe keto
6 bułek
Składniki
225 g mozzarella, utartej
120 g kremowego serka, np. philadelphia lub łaciate
2 jajka
200 g mąki migdałowej
1 łyżeczka zmielonych łusek babki płesznik
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 180ºC. Utartą mozzarella umieścić w misce i wstawić do mikrofalówki na 1 minutę na maksymalny efekt. Kiedy mozzarella się rozpuści wymieszać ją z serkiem. Następnie dodać jajka i zmiksować. Wymieszać mąkę migdałową z solą, proszkiem do pieczenia, błonnikiem i drożdżowymi płatkami. Dodać do reszty składników i wymieszać na jednolitą masę. Formować 6 okrągłych bułek i lekko spłaszczyć. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Piec przez 15 minut. Bułki powinny się lekko zrumienić. Bułki można zamrozić.
Wartość energetyczna 1 bułki 378, kcal
Tłuszcz – 33,5 g
Białko – 17,2 g
Węglowodany – 2,2 g
Błonnik – 2,2 g
Pani Małgosiu,
W przepisie jest informacja aby wymieszać mąkę etc. z błonnikiem którego objętość nie została podana w składnikach, w którym miejscu jest błąd ?
Rzeczywiście wkradł się błąd. Już poprawiłam. Dziękuję za zwrócenie uwagi
Ser jest chyba niemożliwy do rozpuszczenia 🙁
Ser zawiera tłuszcz i dlatego się rozpuszcza. Oczywiście nie jest to mocno płynna masa, ale na tyle płynna, aby ją wymieszać z pozostałymi składnikami.
A jeśli nie ma się mikrofali? Podpowie Pani co zrobić
Można rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Trzeba mieszać aż do rozpuszczenia sera.
Przepis zawiera błędy. Po połączeniu wszystkich wyżej wymienionych składników masa jest sucha na wiór, nie da się bułek ulepić.
To jest niemożliwe, po rozpuszczeniu mozzarelli i serka i dodaniu jajek ciasto jest jest naprawdę lepkie. Chyba Pani nie rozpuściła sera. Przyrządzam te bułki często i nigdy nie mam problemu z ich pieczeniem.