Bułki hamburgerowe w wersji keto i bez glutenu

8
7759
bułki hamburgerowe keto

Domowy fast food najczęściej kojarzy się z hamburgerami, frytkami lub pizzą. Jak zrobić domowe bułki hamburgerowe keto, aby bez wyrzutu sumienia cieszyć się pysznymi hamburgerami?

Bułki hamburgerowe keto to bułki z sera mozzarella i mąki migdałowej. Bułki sa pyszne i idealnie nadają się do podpieczenia. Zawsze , kiedy grillujemy podpiekamy bułki. Stają się one wtedy lekko chrupiące z wierzchu,  środku miękkie.

Jakie hamburgery lubicie? Dobrej jakości wołowina, czerwona cebula, grillowana papryka i frytki z kalarepy…i jeszcze pyszny sos czosnkowy.

O yes, yes! Takie wypasione hamburgery można jeść i jeść, naprawdę bez wyrzutów sumienia! Hamburgery prawie jak tradycyjne ale keto bez glutenu i z małą ilością węglowodanów.

bułki hamburgerowe keto przepis

Bułki hamburgerowe keto

6 bułek

Składniki

225 g mozzarella, utartej

120 g kremowego serka, np. philadelphia lub łaciate

2 jajka

200 g mąki migdałowej

1 łyżeczka zmielonych łusek babki płesznik

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

2 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych

Przygotowanie

Nastawić piekarnik na 180ºC. Utartą mozzarella umieścić w misce i wstawić do mikrofalówki na 1 minutę na maksymalny efekt. Kiedy mozzarella się rozpuści wymieszać ją z serkiem. Następnie dodać jajka i zmiksować. Wymieszać mąkę migdałową z solą, proszkiem do pieczenia, błonnikiem i drożdżowymi płatkami. Dodać do reszty składników i wymieszać na jednolitą masę. Formować 6 okrągłych bułek i lekko spłaszczyć. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Piec przez 15 minut. Bułki powinny się lekko zrumienić. Bułki można zamrozić.

lchf_hamburgery

Wartość energetyczna 1 bułki 378, kcal

Tłuszcz – 33,5 g

Białko – 17,2 g

Węglowodany – 2,2 g

Błonnik – 2,2 g

8 KOMENTARZE

  1. Pani Małgosiu,
    W przepisie jest informacja aby wymieszać mąkę etc. z błonnikiem którego objętość nie została podana w składnikach, w którym miejscu jest błąd ?

    • Ser zawiera tłuszcz i dlatego się rozpuszcza. Oczywiście nie jest to mocno płynna masa, ale na tyle płynna, aby ją wymieszać z pozostałymi składnikami.

  2. Przepis zawiera błędy. Po połączeniu wszystkich wyżej wymienionych składników masa jest sucha na wiór, nie da się bułek ulepić.

    • To jest niemożliwe, po rozpuszczeniu mozzarelli i serka i dodaniu jajek ciasto jest jest naprawdę lepkie. Chyba Pani nie rozpuściła sera. Przyrządzam te bułki często i nigdy nie mam problemu z ich pieczeniem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj