Bułki z cukinią- bezglutenowe i lchf

0
308
Bułki z cukinią- bezglutenowe i lchf

Jeśli lubicie cukinię to polecamy bułki z cukinią, sezamem i słonecznikiem. Idealne na kanapki i grzanki. Cukinia zawiera mało węglowodanów, nie trzeba jej odciskać z wody. Sezon na cukinię – ten przepis na bułki jest idealny na wykorzystanie tego warzywa.

Bułki z cukinią

16 sztuk

Składniki

300 g utartej cukini

8 jajek

150 g migdałowej mąki

40 g błonnika witalnego

60 g nasion sezamu

70 g nasion słonecznika

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka czarnego sezamu do posypania

Przygotowanie

Ubić jajka na puszysto. Wymieszać z cukinią utartą na tarce o grubych oczkach. W oddzielnej misce połączyć suche składniki, a następnie dodać do jajek i cukinii. Pozostawić masę na 10 minut aby masa stężała. Mokrymi rękoma uformować 16 podłużnych bułek. Posypać sezamem i piec w piekarniku nagrzanym na 175°C przez około 35 minut.

Wartość energetyczna 1 porcji 154 kcal

Tłuszcz – 12,6 g

Białko – 7,8 g

Węglowodany – 2,3 g

Błonnik – 3,6 g

dieta lchf specjalista