Dlaczego dieta ketogeniczna podnosi poziom cholesterolu

całkowity cholesterol

Co zrobić, kiedy dieta ketogeniczna podnosi poziom cholesterolu? Co to jest całkowity cholesterol? Czy podniesiony poziom cholesterolu to powód do niepokoju? Diety niskowęglowodanowe są niezwykle zdrowe. Wpływają pozytywnie na samopoczucie i działają dobroczynnie na wiele poważnych chorób jak otyłość, cukrzycę typu 2, zespół metaboliczny, padaczkę, raka i wiele innych. Dzięki diecie niskowęglowodanowej czynniki ryzyka chorób serca mają tendencję do znacznej poprawy. Dotyczy to większości osób, ale niektóre osoby mogą doświadczyć wzrost poziomu cholesterolu.

Wzrost całkowitego cholesterolu HDL, LDL i LDL cząsteczkowego podczas diet niskowęglowodanowych, głównie diet ketogenicznych wcale nie jest powodem do niepokoju. Dietę można jednak dostosować na tyle, aby te efekty zmniejszyć. Nie oznacza to, że trzeba zrezygnować z diety wysokotłuszczowej, zwiększyć ilość węglowodanów czy przyjmować statyny. Na ogół po kilku miesiącach diety ketogenicznej poziom cholesterolu normalizuje się.

Całkowity cholesterol – czy poziom cholesterolu jest naprawdę wysoki?

Interpretacja poszczególnych składników cholesterolu jest dość skomplikowana. Większość ludzi zna całkowity cholesterol, HDL i LDL. HDL jest określany mianem dobrego cholesterolu, a LDL, złego cholesterolu. Rzeczywistość jest jednak inna. Okazuje się, że LDL występuje w dwóch odmianach. LDL o dużych cząsteczkach i LDL o małych cząsteczkach. To właśnie LDL o małych cząsteczkach stanowi zagrożenie dla serca i naczyń krwionośnych.

Naukowcy odkryli, że najważniejszym markerem w chorobach serca jest liczba cząstek LDL (LDL-p), która mierzy, ile cząstek LDL zawierających cholesterol unosi się w krwiobiegu. LDL-p różni się wyraźnie od stężenia LDL (LDL -c). Jeśli poziom cholesterolu LDL jest wysoki, ale liczba cząstek LDL jest normalna (zwana niezgodnością), prawdopodobnie nie ma powodu do zmartwienia.

W diecie niskowęglowodanowej HDL ma tendencję do zwiększania się, a poziom triglicerydów opada, podczas gdy całkowity cholesterol i cholesterol LDL mają tendencję do pozostawania bez zmian. Wielkość cząstek LDL ma tendencję do wzrostu, a liczba cząstek LDL ma tendencję spadkową. Takimi wynikami cieszy się większość osób będących na diecie niskowęglowodanowej. Osoby te na ogół nie mają dużych problemów ze zdrowiem, a zmiana stylu życia na ketogeniczny jest głównie spowodowana chęcią pozbycia się nadmiernych kilogramów. Spalanie tkanki tłuszczowej wiąże się więc ściśle z podniesionym całkowitym cholesterolem. Szybka utrata masy ciała może zwiększyć poziom cholesterolu LDL na bardzo długo. Jeśli waga ciała się ustabilizuje to poziom cholesterolu wróci do normy.

Osoby chore, które wybrały dietę ketogeniczną muszą jednak uzbroić się w cierpliwość. Wiele chorób wpływa na podniesienie poziomu cholesterolu i tak naprawdę nie ma to nic wspólnego z samą dietą. Jednym z przykładów jest niedoczynność tarczycy, która powoduje, że cholesterol całkowity i LDL może wzrosnąć.

Ważne jest również wykluczenie choroby genetycznej, takiej jak hipercholesterolemia rodzinna, która charakteryzuje się bardzo wysokim poziomem cholesterolu i wysokim ryzykiem chorób serca. W tym wypadku dieta ketogeniczna powinna być specjalnie dopasowana.

Jak poprawić cholesterol?

Dieta ketogeniczna jest niewątpliwie jedyną dietą, która poprawia zdrowie. Jedzenie zdrowego tłuszczu jak kwasy tłuszczowe pochodzące z masła, kokosowego oleju czy oliwy z oliwek dostarcza mnóstwo energii i po prostu zabija apetyt. Jak nigdy przedtem odchudzanie jest możliwe bez głodu. Ograniczenie węglowodanów na korzyść tłuszczów jest niewątpliwie korzystne. Jednak nawet jeśli „normalne” ilości czegoś co jest dobre, nie oznaczają, że ogromne ilości są lepsze. Oczywiście uczucie sytości odgrywa dużą rolę. Na diecie lchf trzeba czuć się najedzonym. Dlatego ważne jest aby dieta była specjalnie zaplanowana i zbilansowana.

Niektóre strony polecają kawę ”bulletproof”, a więc kawę wzbogaconą o tłuszcz. Część osób po prostu potrzebuje więcej tłuszczu aby zaspokoić głód, zwłaszcza na początku diety. Po okresie adaptacji sytuacja ulega zmianie i ochota na jedzenie, a raczej zapotrzebowanie na tłuszcz po prostu zmniejsza się, bo następuje pozyskiwanie energii z własnych zasobów czyli tkanki tłuszczowej. Wraz ze zmniejszaniem tkanki tłuszczowej zwiększa się poziom całkowitego cholesterolu we krwi. Kiedy układ hormonalny zacznie funkcjonować tak jak powinien, również cholesterol wróci do normy.

Właściwości cholesterolu

Cholesterol spełnia wiele funkcji w organizmie dlatego rezygnacja z jedzenia tłuszczów może mieć poważne konsekwencje. Pochodne cholesterolu wchodzą w skład błony komórkowej i przyczyniają się do odnowy komórek. Cholesterol jest również potrzebny do produkcji większości hormonów w organizmie. Ograniczenie procesów odnowy organizmu powoduje stany zapalne, co prowadzi do zwiększonej podaży na cholesterol. Można orzec, że osoby przechodzące na dietę lchf znajdują się w przewlekłym stanie zapalnym i stąd mają podwyższony cholesterol. Cholesterol jest po prostu reakcją na zapalenie.  Usunięcie skutków zapalenia prowadzi do normalizacji poziomu cholesterolu we krwi. Dieta lchf czy inne diety ketogeniczne stosowane regularnie normalizują cholesterol i jego poszczególne cząsteczki.

7 KOMENTARZE

  1. Witam , ja po 2 miesiącach na keto mam Cholesterol całkowity (I99) ↑ 332 mg/dl , Cholesterol HDL w surowicy (K01) 60 mg/dl , Triglicerydy (O49) ↑ 181 mg/dl, Cholesterol LDL – wyliczany (K03) 236 mg/dl, Nie-HDL 272 mg/d. badania robiłem 1,5 miesiąca temu i tydzień temu , cholesterol mi cały czas rośnie , trójglicerydy tydzień temu miałem 300 , zmniejszyłem podaż tłuszczy i spadły mi w tydzień o 40% , ale za to poranny pomiar ketonów w dniu badania spadł z 2,8 mmol na 0,8 mmol . Już się w tym wszystkim zaczynam gubić …

    • Jeżeli wcześniej nie miał Pan problemu z cholesterolem, to jest to jedynie tymczasowy skutek diety. Po prostu jest więcej tłuszczu w obiegu, bo spala Pan tłuszcz z tkanki tłuszczowej.Nie wiem czy miał Pan nadwagę przed dietą. Jeśli pisze Pan, że po zmniejszeniu podaży tłuszczów spadły ketony, to pytanie czym Pan te tłuszcze zastąpił? Tak w nawiasie, to jeśli nawet ketony spadły to nie oznacza to, że dieta nie działa.

      • Bardzo dziękuję za odpowiedź , doprecyzowując moja waga wynosi ok 85 kg wiek 36 lat , nigdy nie byłem otyły . 3 miesiące przed przejście na keto miałem wszystkie parametry w nornie np trójglicerydy 93. Co do ostatniej redukcji trójglicerydów to przez 4 dni przed badaniem nie jadłem w ogóle tłuszczy nasyconych , dołożyłem warzyw ( brokuł, brukselka, kapusta kiszona , ogórki kiszone, awokado) żeby zachować objętość posiłków + smażone mięso ( kurczak, schab, łosoś). Widzę po sobie że cały czas coś tam spalam , ale mam subiektywne wrażenie że się czuję lepiej jak poziom ketonów jest wyższy. Obecnie od tygodnia waha się 0,8- 0,3 chociaż dołożyłem z powrotem tłuszczy. Ile Pani zdaniem może zająć unormowanie cholesterolu i trójglicerydów ?

        • To zależy od tkanki tłuszczowej. Chociaż Pan dużo nie waży to być może ma Pan rozrośniętą tkankę tłuszczową, a tłuszcz waży mniej niż mięśnie. Mimo wszystko wyniki nie powinny być powodem do niepokoju, ponieważ z czasem ustabilizują się. Kiedy to nastąpi, trudno powiedzieć. Proszę zastąpić tłuszcze nasycone na nienasycone tam gdzie się tam, ale nie używać olejów i oliwy do smażenia jedynie. Może Pan smażyć na oleju kokosowym bezzapachowym lub MCT.

  2. Witam i dziękuję za ciekawy artykuł.

    „….Jeśli poziom cholesterolu LDL jest wysoki, ale liczba cząstek LDL jest normalna (zwana niezgodnością), prawdopodobnie nie ma powodu do zmartwienia…”

    A jak (i czy) możemy to zweryfikować ?
    W standardowym badaniu jest wynik LDL bez tego rozwinięcia, które pani prezentuje. Jak spr. tę liczbę cząsteczek itp 🙂

  3. Dzień dobry,
    wyniki badań mego 53 letniego męża po 5 tygodniach stosowania diety keto: Cholesterol całkowity 255,5 mg/dl; HDL 52 mg/dl; Nie-HDL 203,4 mg/dl; LDL 190,28 mg/dl; Triglicerydy 65,4 mg/dl. Jak interpretować te wyniki? Jest powód do niepokoju?
    Dodam, że mąż chudnie, czuje się świetnie, ma dużo energii.
    Pozdrawiam Iwona

    • Jak Pani wspomniała mąż chudnie, a więc pozbywa się tkanki tłuszczowej, stąd podniesiony poziom cholesterolu.Po pierwsze mąż jest na diecie stosunkowo krótko, więc cholesterol jeszcze się nie unormował. Jeśli chodzi o wyniki to HDL jest dobry i na pewno jeszcze wzrośnie. Triglicerydy są bardzo dobre i one są wskaźnikiem, że dieta ketogeniczna naprawdę działa. Jeśli chodzi o nie -HDL i LDL to są one podniesione. Podczas diety ketogenicznej 40 % tłuszczów zostaje przekształcone w ciała ketonowe i wykorzystane jako źródło energii. Reszta zostaje przekształcona w cholesterol, który jest potrzebny organizmowi do budowy i zwalczania różnych infekcji i zapaleń w organizmie. Nie widzę powodów do niepokoju. Oczywiście proces normalizacji cholesterolu można przyspieszyć poprzez modyfikację diety, ale jeśli mąż wciąż chudnie i dobrze się czuje to wszystk jest w porządku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here