Chia na śniadanie – jak jeść nasiona chia?

0
424
chiapudding_keto_tiramisu_lchfdieta

Keto chia budyń w stylu tiramisu to zdrowy i smaczny sposób na rozpoczęcie dnia. Zdrowe odchudzanie z nasionami, które należą do tak zwanego super food.

Budyń chia czyli chia pudding można przyrządzić na wiele sposobów, a ten przepis polubią najbardziej wybredni smakosze. To taki deser na śniadanie, ale bez węglowodanów, bez skoków poziomu cukru we krwi i wyrzutów insuliny.

Keto chia budyń składa w wersji tiramisu składa się z trzech warstw. Warstwa czekoladowa zawiera kakao, kawę i nasiona chia. Warstwa waniliowa składa się z wanilii i nasion chia. Chia pęcznieją w migdałowym mleku. Oczywiście do przyrządzenia chia puddingu można użyć dowolnie wybranego i niskowęglowodanowego mleka jak mleko kokosowe lub sojowe.

Mleko migdałowe jest mniej tłuste, dlatego do puddingu można dodać łyżkę kokosowego oleju lub MCT oleju aby pudding był bardziej ketogeniczny i syty.

Ostatnia warstwa puddingu to masa jajeczna wykonana z jajek i mascarpone. Pudding ułożony warstwowo przypomina tiramisu. Zawiera o wiele mniej węglowodanów. Można go przygotować w praktycznych słoikach i wziąć do pracy na śniadanie lub zjeść jako deser do popołudniowej kawy.

Nasiona chia są bardzo zdrowe i bogate w odżywcze składniki. Zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, sporo białka, błonnika i bardzo mało węglowodanów. Jednym słowem chia to super food, który świetnie się sprawdza w diecie ketogenicznej.

keto chia budyń tiramisu przepis odchudzanie lchfdieta

Keto chia budyń

4 porcje

Składniki

Warstwa czekoladowa

250 ml migdałowego mleka

1 łyżka erytrytolu

3 łyżki kakao

1 ½ łyżki kawy neski

2  łyżeczki kokosowego oleju

4 łyżki nasion chia

Warstwa waniliowa

150 ml migdałowego mleka

1 łyżeczka kokosowego oleju

½ laski waniliowej

3 łyżki nasion chia

2 łyżeczki erytrytolu

Warstwa żółtkowa

2 żółtka

3 łyżki erytrytolu

250 g serka mascarpone

100 ml śmietanki kremówki, 36%

1 łyżka kakao do posypania

Przygotowanie

Zagotować migdałowe mleko z kakao, kawą i erytrytolem. Do miseczki wsypać chia i zalać czekoladowym mlekiem. wymieszać i odstawić na godzinę. Mieszać od czasu do czasu aby pozbawić budyń grudek.

Laskę waniliową przekroić wzdłuż na pół. Nożem wyjąć nasiona. Umieścić laskę waniliową z nasionami w małym rondelku, wlać migdałowe mleko i zagotować i dodać słodzik wraz z kokosowym olejem. Do miseczki wsypać nasiona chia i zalać waniliowym mlekiem. Pozostawić laskę waniliową aż chia w pełni napęcznieje. Mieszać od czasu do czasu. Po godzinie wyjąć waniliową laskę i dokładnie wymieszać budyń.

Do miski wsypać erytrytol, dodać żółtka i zmiksować na puszysto. Następnie dodać mascarpone i zmiksować do połączenia. Ubić śmietankę na sztywno i wymieszać z masą jajeczną.

Przygotować 4 szklanki lub słoiki z przykrywką. Rozdzielić warstwę czekoladową. Następnie na wierzchu ułożyć warstwę waniliową. Zakończyć warstwą jajeczną i oprószyć kakao. Chia pudding można przechowywać w lodówce do dwóch dni.

Wartość energetyczna 1 porcji 503 kcal

Tłuszcz – 47 g

Białko – 12 g

Węglowodany – 5,0 g

Błonnik – 9,5 g

dieta lchf specjalista