Keto chia budyń w stylu tiramisu to zdrowy i smaczny sposób na rozpoczęcie dnia. Zdrowe odchudzanie z nasionami, które należą do tak zwanego super food.
Budyń chia czyli chia pudding można przyrządzić na wiele sposobów, a ten przepis polubią najbardziej wybredni smakosze. To taki deser na śniadanie, ale bez węglowodanów, bez skoków poziomu cukru we krwi i wyrzutów insuliny.
Keto chia budyń składa w wersji tiramisu składa się z trzech warstw. Warstwa czekoladowa zawiera kakao, kawę i nasiona chia. Warstwa waniliowa składa się z wanilii i nasion chia. Chia pęcznieją w migdałowym mleku. Oczywiście do przyrządzenia chia puddingu można użyć dowolnie wybranego i niskowęglowodanowego mleka jak mleko kokosowe lub sojowe.
Mleko migdałowe jest mniej tłuste, dlatego do puddingu można dodać łyżkę kokosowego oleju lub MCT oleju aby pudding był bardziej ketogeniczny i syty.
Ostatnia warstwa puddingu to masa jajeczna wykonana z jajek i mascarpone. Pudding ułożony warstwowo przypomina tiramisu. Zawiera o wiele mniej węglowodanów. Można go przygotować w praktycznych słoikach i wziąć do pracy na śniadanie lub zjeść jako deser do popołudniowej kawy.
Nasiona chia są bardzo zdrowe i bogate w odżywcze składniki. Zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, sporo białka, błonnika i bardzo mało węglowodanów. Jednym słowem chia to super food, który świetnie się sprawdza w diecie ketogenicznej.
Keto chia budyń
4 porcje
Składniki
Warstwa czekoladowa
250 ml migdałowego mleka
1 łyżka erytrytolu
3 łyżki kakao
1 ½ łyżki kawy neski
2 łyżeczki kokosowego oleju
4 łyżki nasion chia
Warstwa waniliowa
150 ml migdałowego mleka
1 łyżeczka kokosowego oleju
½ laski waniliowej
3 łyżki nasion chia
2 łyżeczki erytrytolu
Warstwa żółtkowa
2 żółtka
3 łyżki erytrytolu
250 g serka mascarpone
100 ml śmietanki kremówki, 36%
1 łyżka kakao do posypania
Przygotowanie
Zagotować migdałowe mleko z kakao, olejem kokosowym, kawą i erytrytolem. Do miseczki wsypać chia i zalać czekoladowym mlekiem. Wymieszać i odstawić na godzinę. Mieszać od czasu do czasu aby pozbawić budyń grudek.
Laskę waniliową przekroić wzdłuż na pół. Nożem wyjąć nasiona. Umieścić laskę waniliową z nasionami w małym rondelku, wlać migdałowe mleko, zagotować i dodać słodzik wraz z kokosowym olejem. Do miseczki wsypać nasiona chia i zalać waniliowym mlekiem. Pozostawić laskę waniliową aż chia w pełni napęcznieje. Mieszać od czasu do czasu. Po godzinie wyjąć waniliową laskę i dokładnie wymieszać budyń.
Do miski wsypać erytrytol, dodać żółtka i zmiksować na puszysto. Następnie dodać mascarpone i zmiksować do połączenia. Ubić śmietankę na sztywno i wymieszać z masą jajeczną.
Przygotować 4 szklanki lub słoiki z przykrywką. Rozdzielić warstwę czekoladową. Następnie na wierzchu ułożyć warstwę waniliową. Zakończyć warstwą jajeczną i oprószyć kakao. Chia pudding można przechowywać w lodówce do dwóch dni.
Wartość energetyczna 1 porcji 503 kcal
Tłuszcz – 47 g
Białko – 12 g
Węglowodany – 5,0 g
Błonnik – 9,5 g
Niezawodny deserek, pyszny i bardzo rozwojowy. Ja już warstwę czekoladową zastąpiłam jagodową, pistacjową, malinową. Wszystkie wyszły pyyychaa. Dziękuję za przepis i życzę dalszych inspiracji. Pozdrawiam Irenka
Tak, można urozmaicać wedle smaku i woli.
Dziękuje 😉 pudding wyszedł przepyszny!
Super!
W składnikach na masy jest olej kokosowy jednak instrukcje nie mówią co z nim zrobić. Czy można prosić o pełne instrukcje?
Przepraszam, już dodałam. Dziękuję za zwrócenie uwagi!