Idealny na kanapki chleb keto z formy. Pasuje na grzanki z tostera. Chleb keto podobnie jak inne wypieki tego typu można mrozić. Chleb należy przechowywać w lodówce. Chleb zawiera sporo błonnika w postaci nasion ale również błonnika witalnego, który zastępuje gluten i sprawia, że chleb ma ładną strukturę.
Chleb keto z formy
1 chleb
Składniki
Forma o dł. 25 cm
200 g zmielonych migdałów
30 g nasion sezamu
30 g nasion słonecznika
30 g łamanego siemienia lnianego
2 łyżki błonnika witalnego
40 g mączki z konopii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
4 duże jajka
100 ml oleju
200 ml wysokotłuszczowej śmietany lub creme fraiche, 36%
Przygotowanie
W naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu Ubić lekko jajka ze śmietaną i olejem. Dodać suche składniki i wymieszać. Odstawić na 10 minut. Ciasto napęcznieje przez ten czas. Jeśli jest za bardzo gęste dodać więcej śmietany lub wody. Ciasto powinno być gęste ale dać się lekko mieszać. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzić powierzchnię i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 175ºC i piec chleb przez około 40 – 45 minut. Ostudzić chleb i pokroić na 18-20 kromek. Przechowywać chleb zawinięty w folię w lodówce do tygodnia lub zamrozić.
Wartość energetyczna 1 porcji 187 kcal
Tłuszcz – 17 g
Białko – 6,0 g
Węglowodany – 2,4 g
Błonnik – 3,0 g