Chleb z formy z błonnikiem witalnym

0
982
chleb keto z formy

Idealny na kanapki chleb keto z formy. Pasuje na grzanki z tostera. Chleb keto podobnie jak inne wypieki tego typu można mrozić. Chleb należy przechowywać w lodówce. Chleb zawiera sporo błonnika w postaci nasion ale również błonnika witalnego, który zastępuje gluten i sprawia, że chleb ma ładną strukturę.

Chleb keto z formy

1 chleb

Składniki

Forma o dł. 25 cm

200 g zmielonych migdałów

30 g nasion sezamu

30 g nasion słonecznika

30 g łamanego siemienia lnianego

2 łyżki błonnika witalnego

40 g mączki z konopii

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

4 duże jajka

100 ml oleju

200 ml wysokotłuszczowej śmietany lub creme fraiche, 36%

Przygotowanie

W naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu Ubić lekko jajka ze śmietaną i olejem. Dodać suche składniki i wymieszać. Odstawić na 10 minut. Ciasto napęcznieje przez ten czas. Jeśli jest za bardzo gęste dodać więcej śmietany lub wody. Ciasto powinno być gęste ale dać się lekko mieszać. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzić powierzchnię i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 175ºC  i piec chleb przez około 40 – 45 minut. Ostudzić chleb i pokroić na 18-20 kromek. Przechowywać chleb zawinięty w folię w lodówce do tygodnia lub zamrozić.

Wartość energetyczna 1 porcji 187 kcal

Tłuszcz – 17 g

Białko – 6,0 g

Węglowodany – 2,4 g

Błonnik – 3,0 g

dieta lchf specjalista