Kto powiedział, że ograniczając węglowodany i cukier na lchf diecie musimy zrezygnować z deserów i różnego rodzaju słodkości? Zapraszamy na pyszne ciasto kokosowe lchf bez mąki i cukru. To lchf ciasto jest łatwe w pieczeniu i smakuje wyśmienicie.
Dodatkowo posmarowaliśmy ciasto czekoladową polewą. Do ciasta dodaliśmy kokosowy olej, jednak polewę zrobiliśmy z masłem, ponieważ masło nie rozpuszcza się tak bardzo jak olej kokosowy, który staje się płynny już przy 20 stopniach. Do tego ciasta jest potrzebny rozpuszczony tłuszcz. Kokosowy olej wystarczy włożyć do naczynia z ciepłą wodą aby się szybko rozpuścił.
Ciasto zawiera kokosową mąkę i zmielone łuski babki płesznik, które zastępują właściwości łączące glutenu. Oba produkty są również źródłem cennego błonnika.
Ciasto jest lekko ciągnące dzięki syropowi z błonnika. Syrop z błonnika dodaliśmy również do polewy. Ciasto jest słodkie ale nie przesadnie, dlatego można zwiększyć ilość słodzików w cieście ale nie przesadzić. Erytrytol może wywołać biegunkę, jeśli jest spożywany w dużej ilości na raz.
Ciasto kokosowe lchf
16 porcji
Składniki
150 g zmielonych orzechów laskowych
50 g kokosowych wiórków, niesłodzonych
2 łyżki kokosowej mąki
1 łyżeczka zmielonych łusek babki płesznik
2 jajka
60 g rozpuszczonego oleju kokosowego
50 g erytrytolu
4 łyżki syropu z błonnika
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
szczypta soli do smaku
Polewa czekoladowa
2 łyżki śmietanki, 36% tł.
30 g masła
30 g kakao
3 łyżki syropu z błonnika
2 łyżki erytrytolu
2 łyżki kokosowych wiórków do posypania
Przygotowanie
Foremkę do pieczenia o rozmiarach 20 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować dwie miski. Do jednej wbić jajka, dodać rozpuszczony tłuszcz, syrop z błonnika, ekstrakt waniliowy i lekko ubić trzepaczką balonową. W drugiej misce wymieszać odważone zmielone orzechy laskowe, kokosowe wiórki i erytrytol. Wsypać do mokrych składników i wymieszać do połączenia. Wylać ciasto do formy, wygładzić powierzchnię i wstawić do nagrzanego na 175ºC piekarnika (ogrzewanie góra i dół ). Piec ciasto przez około 25 minut. Upieczone ciasto ostudzić.
W rondelku rozpuścić masło ze śmietanką, erytrytolem i syropem z błonnika. Dodać kakao i wymieszać. Polać ciasto polewą. Posypać wiórkami. Kiedy polewa zastygnie (uwaga polewa jest lekko ciągnąca) pokroić ciasto na 16 kawałków.
Wartość energetyczna 1 porcji 176 kcal
Tłuszcz – 15,6 g
Białko – 3,1 g
Węglowodany – 1,9 g
Błonnik – 9,0 g
Czym zastąpić syrop z błonnika?
Można dodać więcej erytrytolu aby ciasto było wystarczająco słodkie