Ciasto migdałowe bez mąki

0
127
ciasto_migdalowe

Ciasto migdałowe na deser. Jeden kawałek z maksymalną ilością tłuszczu i odrobiną węglowodanów. Ciasto na deser, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Idealne z bitą śmietaną.

Ciasto migdałowe

8 porcji

Składniki

150 g migdałowej mąki lub zmielonych migdałów

1 łyżeczka błonnika witalnego, zmielonego

szczypta waniliowego ekstraktu bez cukru

½ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

200 ml śmietanki wysokotłuszczowej

2 jajka

2 łyżki erytrytol-stewia mieszanki lub ksylitolu

1 łyżka masła do wysmarowania formy

Przygotowanie

Wymieszać suche składniki. Ubić lekko śmietankę z jajkami i wymieszać z suchymi składnikami. Wylać masę do wysmarowanej foremki. Wygładzić i piec w nagrzanym na 175ºC piekarniku przez przez 30 minut. Ostudzić ciasto i pokroić na 8 kawałków. Ostudzone ciasto można posypać zmielonym na puder ksylitolem.

Wartość energetyczna 1 porcji 240 kcal

Tłuszcze – 23,1 g

Białko – 6 g

Węglowodany – 2 g

Błonnik – 0,3 g

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

dieta lchf specjalista