Błonnik jest ważnym elementem diety. Wspomaga trawienie i zaspokaja uczucie głodu. Jest niskokaloryczny i choć błonnik jest węglowodanem to jednak prawie w całości zostaje usunięty z organizmu podczas przemiany materii. Dieta uboga w błonnik prowadzi do nadwagi. Bogatym żródłem błonnika jest babka płesznik babka jajowata.
Co to jest babka płesznik?
Babka płesznik to roślina jednoroczna o małych brunatnych lub jasnobrązowych nasionach bogatych w błonnik. Nasiona zawierają błonnik, przy czym najwięcej błonnika, bo aż 85% zawierają łuski nasion. Dlatego właśnie łuski nasion mieli się i wykorzystuje jako błonnik (błonnik witalny). Błonnik pochodzący z łuski babki płesznik zwany jest fiber husk eller psyllium husk. Stosujemy te nazwy zamiennie w naszych przepisach. Błonnik witalny może zawierać również całe lub zmielone nasiona babki płesznik lub wymieszane z babką jajowatą. Błonnik świetnie pasuje do lchf wypieków ze względu na właściwości wiążące. Ponieważ lchf pieczywo nie zawiera glutenu błonnik zastępuje jego właściwości łączące.
Co to jest babka jajowata
Babka jajowata to roślina, której nasiona są niezwykle bogate w błonnik. Lecznicze właściwości posiadają zarówno łupina jak i nasiona babki jajowatej. Błonnik zawarty w łusce nasion jest polecany przy: drażliwości jelit, hemoroidy i innych problemach z jelitami. Podobnie jak babka płesznik łuski babki jajowatej zawierają najwięcej błonnika. Można je kupić jako łuski BIO Psyllium.
Jaki wpływa błonnik na organizm?
Błonnik to specjalny rodzaj węglowodanów, które pod wpływem wody pęcznieją. Błonnik przyspiesza pracę jelit, powoduje ich kurczenia, ale nie podlega trawieniu. Śluz wydzielany przez nasiona wpływa łagodnie na śluzówkę przełyku, jelit i odbytu. Posiada również właściwości oczyszczające. Wiąże toksyny i inne szkodliwe substancje zalegające w organizmie i skutecznie je usuwa nie mówiąc już o tym, że obniża poziom cholesterolu i wpływa pozytywnie na wzrost flory bakteryjnej i innych drobnoustrojów tak zwanej probiotyki.
Nasiona lub łuski babki płesznika czy babki jajowatej występują w wielu odchudzających preparatach. Napęczniałe nasiona powodują uczucie sytości i przyspieszają przemianę materii. Jednym z takich preparatów na polskim rynku jest błonnik witalny oraz zmielone łuski babki jajowatej. Dodając regularnie nasiona babki płesznika do owsianki, chleba czy granoli można zdecydowanie poprawić swoje samopoczucie i nie mniej stracić na wadze.