Tyje się od cukru i węglowodanów

0
232
cukier szkodzi lchf dieta odchudzanie zdrowie

Cukier szkodzi, a jednak znajduje się niemal w każdej gotowej żywności. Nawet jeśli odstawimy na bok słodycze to cukier w takich produktach jak jogurty, napoje, gotowe sosy i zupy stanowi ich dużą część. Cukier to również węglowodany, nie dajcie się oszukać! Tyje się od cukru i węglowodanów!

Cukier szkodzi

Cukier szkodzi i jest przyczyną wielu chorób 21 wieku. Do nich należą: cukrzyca, insulinooporność, otyłość,  choroby tarczycy, choroby ukłądu odpornościowego i choroby układu krążenia. Nadmiar cukru w diecie łatwo obniżyć przechodząc na dietę niskowęglowodanową. Słodkie życie bez cukru jest możliwe!

Cukry czy węglowodany?

Węglowodany zwane są potocznie cukrami. Cukier zawsze kojarzy się z białym cukrem spożywczym. Cukier występujący w owocach i warzywach jest również cukrem.

Węglowodany dzielimy na cukry proste – mono – i disacharydy oraz złożone – polisacharydy. Pod względem glikemicznym wszystkie rodzaje cukrów mają ten sam wysoki indeks glikemiczny. Dla porównania makaron z pszennej mąki i makaron z mąki pełnoziarnistej mają bardzo podobny GI, około 70. Oba produkty zawierają węglowodany złożone i chociaż makaron pełnoziarnisty ma nieco mniejsze obciążenie glikemiczne to jednak znacznie podnosi poziom cukru.

Cukier jako źródło energii

Glukoza pochodząca z rozkładu cukrów jest głównym źródłem energii i utrzymywana na określonym poziomie dzięki hormonowi zwanego insuliną. Nie oznacza to, że trzeba jeść cukry aby ten poziom utrzymać. Zmniejszenie węglowodanów w diecie prowadzi do glukoneogenezy naturalnej reakcji organizmu na uzupełnienie niedoborów glukozy w organizmie.

Otyłość to wina cukru

Cukier tuczy w nadmiarze. Ile cukru powinniśmy jeść aby mieć dobre samopoczucie i utrzymać satysfakcjonującą wagę? Według Światowej Organizacji Zdrowia WHO powinniśmy spożywać maksymalnie 50 g cukru czyli 12 łyżeczek cukru na dzień. Przeciętny Polak je dwa razy więcej cukru,  a kobiety nawet cztery razy więcej, dlaczego?

Cukier w żywności

Przyczyną tak dużej konsumpcji cukru jest fakt, że jest on ukryty w żywności. Nawet na etykietach produktów zamiast nazwy cukier pojawiają się jej zamienniki, które wprowadzają w błąd. Syrop kukurydziany, syrop skrobiowy, syrop z agawy, fruktoza są cukrami powszechnie występującymi  w gotowych produktach spożywczych.

Cukier i tłuszcze

Odchudzanie i poprawa zdrowia zależą od wyboru, który stoi między cukrem a tłuszczem. Dieta ketogeniczna zaleca nie więcej niż 20 gramów cukru dziennie. Pozwala to na szybkie spalanie tłuszczów i ich przekształcenie w ciała ketonowe, które skutecznie uzupełniają poziom energii w organizmie. Mniej cukru w diecie reguluje wydzielanie insuliny, która hamuje metabolizm tłuszczów.

cukier szkodzi dieta bez cukru

Śniadanie bez cukru

Śniadanie dla wielu osób do podstawa udanego dnia. Na diecie ketogenicznej jemy wtedy, kiedy czujemy głód, a ilość węglowodanów w diecie nie powinna przekroczyć 5% dziennego zapotrzebowania. Śniadanie bez cukru jest możliwe jeśli jest to posiłek wysokoenergetyczny i naturalny jak pożywny koktajl z awokado czy zdrowa miska zawierająca kokosowe mleko, granolę i kurkumę.

Ograniczenie cukru w diecie

Należy pamiętać, że cukier występuje naturalnie w wielu produktach. Wybór produktów, które zawierają jak najmniej cukrów jest bezkonkurencyjny jeśli chodzi o odchudzanie i zdrowie. Dieta ketogeniczna to dieta FIT! Zbilansowane posiłki w ramach diety wysokotłuszczowej są podstawą zdrowego trybu życia i gwarantują długotrwały efekt zdrowotny.

Nadmiar cukru szkodzi, więc trzeba go drastycznie ograniczyć. Wybieraj zatem produkty, które zawierają jak najmniej cukru, stosuj zamienniki jak kyslitol lub po prostu przestań szkodzić, czytaj etykiety!

dieta lchf specjalista