Grillowana cukinia, sadzone jajka i boczek

0
406
cukinia_przepisy_ketogeniczne

Cukinia czy squash? Cukinia zwana jest również squash. Warto o tym wiedzieć, bo przekonaliśmy się na własnej skórze, że pytając o squash w sklepie personel nie wiedział co to jest. Cukinia to jedno z najpopularniejszych warzyw w ketogenicznej diecie i nie tylko. Nie znamy osoby, która by nie lubiła cukinii! Dlatego często serwujemy dania z cukinii rodzinom i znajomym.

Dzisiejsze danie jest niezmiernie proste w przygotowaniu. To grillowana cukinia, smażony boczek i sadzone jajko. Taką ketogeniczną kuchnię bardzo lubimy. Kolorowe i bardzo pożywne posiłki, gotowe w 30 minut. Kuchnia ketogeniczna jest łatwa i smaczna, a przy tym zdrowa.

To danie można przyrządzić dokładnie tak jak to na zdjęciu lub np. zrezygnować z jajka lub boczku. Wszystko zależy od tego ile białka potrzebujemy w codziennej diecie. Jest to więc uniwersalne danie, bo można je modyfikować na wiele sposobów.

Zamiast zielonej cukinii można użyć żółtej lub wykorzystać kabaczki. Jeśli nie macie cukinii pod ręką to kalafior lub brokuły świetnie się nadają do tego dania.

cukinia kuchnia ketogeniczna przepisy

Skoro już tak lubicie cukinię to wypróbujcie cukiniowe spaghetti z serowym sosem lub cukiniowe paluszki w migdałowej panierce.

Cukinia z boczkiem i jajkiem

2 porcje

Składniki

2 jajka

350 g cukinii

100 g wędzonego boczku w plastrach

50 g mieszanej sałaty

20 g piniowych orzechów

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Cukinię pokroić na plasterki, posolić i odstawić na durszlaku na 10 minut. Rozgrzać grillową patelnię. W zwykłej patelni roztopić kokosowy olej. Grillować lub smażyć cukinię po obu stronach. Opłukaną sałatę rozdzielić na talerze. Na wierzchu ułożyć gorącą cukinię. Boczek usmażyć i odłożyć na bok. Na tłuszczu usmażyć sadzone jajka. Położyć sadzone jajko na cukinii i posypać pokruszonym boczkiem. Jajko posolić i doprawić pieprzem. Piniowe orzechy uprażyć na suchej patelni, następnie posypać nimi danie.

Wartość energetyczna 1 porcji z brokułami 360 kcal

Tłuszcz – 29 g

Białko – 18 g

Węglowodany – 6,0 g

Błonnik – 3,0 g

dieta lchf specjalista