Cukinia zapiekana z feta, parmezanem i oliwkami

Cukinia zapiekana keto przepis na cukinię

Cukinia zapiekana to jedno z warzyw, które można jeść na diecie ketogenicznej. Zawiera bardzo mało węglowodanów, bo tylko 3 gramy. Cukinia świetnie pasuje z większością produktów takich jak mięso i sery. Proponujemy dzisiaj keto przepis z cukinią w udziale. Cukinia zapiekana z feta, parmezanem i czarnymi oliwkami to idealne danie na bezmięsną kolację lub obiad.

Cukinia zapiekana

2 porcje

Składniki

1 mała cukinia, ok.200 g

100 g sera feta

20 g parmezanu

2 łyżki oliwy z oliwek

20 g czarnych oliwek

1 łyżka świeżych ziół jak bazylia, tymianek i rozmaryn

szczypta soli

czarny pieprz do smaku, opcjonalnie

100 g koktajlowych pomidorów

Przygotowanie

Cukinię przekroić na pół, wydrążyć miąższ, jeśli pestki są duże i lekko posolić.Odczekać 20 minut, aż cukinia puści wodę. Feta zgnieść widelcem i wymieszać z pokrojonymi oliwkami, ziołami, utartym parmezanem i oliwą. Doprawić opcjonalnie pieprzem. Ułożyć cukinię wraz z koktajlowymi pomidorami w żaroodpornym naczyniu i piec w piekarniku nastawionym na 175ºC przez 25 minut. Wyjąć cukinię z piekarnika. Dodatkowo można polać danie smakową oliwą np. ziołową.

Wartość energetyczna 1 porcji  381 kcal

Tłuszcz – 33 g

Białko – 14 g

Węglowodany – 7,0 g

Błonnik – 2,0 g

 

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here