Cukiniowy makaron z pesto i krewetkami – keto i bez glutenu

0
992
cukiniowy makaron zoodles

Cukiniowy makaron czyli zoodles to ulubiona, niskowęglowodanowa alternatywa do tradycyjnego makaronu. Cukiniowy makaron wymieszany z domowym pesto jest przepyszny i bardzo pożywny. Idealnie pasuje z tygrysimi krewetkami i brokułami.

krewetki zoodles

Jak przyrządzić zoodles? Aby zrobić zoodles najlepiej kupić mały i podręczny veggie spiralizator. Za jego pomocą można wyciąć cienkie zoodles podobne do spaghetti. Do tego celu pasują niezbyt wyrośnięte cukinie czy inne warzywa.

Średnica veggie spiralizator jest jednak mała. Dlatego maszynka do warzywnego makaronu jest o wiele praktyczniejsza, bo można nią ciąć warzywa o większej średnicy i o wiele szybciej. Warto zainwestować w to narzędzie, bo cukiniowy makaron zoodles jest smaczny i niskowęglowodanowy.

W dzisiejszym przepisie znajdują się również krewetki tygrysie. To cenne źródło białka i minerałów. Ponoć jedzenie krewetek sprawia, że czujemy się szczęśliwi. Zdrowe jedzenie na pewno cieszy i dodaje zdrowia.

zdrowy obiad lowcarb

Cukiniowy makaron zoodles z krewetkami

2 porcje

Składniki

300 g zielonej cukinii

200 g brokułów

100 ml jarmużowego pesto

2 łyżki czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę

300 g krewetek, gotowanych

1 łyżka tajskiej soi

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka syropu z błonnika

1 łyżeczka soku z cytryny

suszone płatki chili do smaku

Przygotowanie

Do miski wlać oliwę, soję, sok z cytryny i syrop z błonnika. Doprawić chili i wymieszać marynatę z krewetkami. Dodać brokuł podzielony na różyczki. Marynować przez 20 minut. Pociąć cukinię na makaron. Zmiksować pesto(kliknąć w link powyżej aby przejść do przepisu) i wymieszać z zoodles. Rozgrzać patelnię i usmażyć brokuły z papryką. Wyjąć warzywa, włożyć makaron cukiniowy wymieszany z pesto i smażyć aż zoodles będzie ciepły. Dodać wcześniej usmażone brokuły i paprykę i wymieszać. Na drugiej patelni usmażyć krewetki. Smażyć zaledwie przez minutę, można wlać część marynaty. Dodać krewetki do gorącego makaronu i lekko wymieszać. Jeść na ciepło i zaraz po ugotowaniu.

Wartość energetyczna 1 porcji 445 kcal

Tłuszcz – 28,4 g

Białko – 34,3 g

Węglowodany – 10,3 g

Błonnik – 14 g

dieta lchf specjalista