Curry tikka masala

0
166
curry tikka masala lchf obiad

Curry tikka masala to danie pochodzące z hinduskiej kuchni. Hinduskie curry, sosy na zimno są bogate w aromatyczne przyprawy i warzywa jak chili, imbir, kmin rzymski, czy zioła jak kolendra. Jest to niezwykle zdrowa kuchnia, a co najważniejsze odpowiadająca wymogom diety ketogenicznej. Bogate i aromatyczne curry są przyrządzone na bazie kokosowego mleka z dodatkiem ghee czyli masła klarowanego. Curry tikka masala to curry z kurczaka, do którego proponujemy użyć udek z kurczaka. Udka z kurczaka są tłuściejsze przez co po ugotowaniu są o wiele więcej soczyste niż filet z piersi kurczaka. Hindusi jedzą curry z chlebem naan i ryżem. My proponujemy curry tikka z lchf gnocchi, lchf naan i zielonymi dodatkami jak koktajlowe pomidorki, mini ogórki i rukola.

lchf obiad curry

Curry tikka masala

6 porcji

Składniki

800 g odfiletowanych udek z kurczaka

100 g masła klarowanego

30 g cebuli

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki soli

1 łyżka przecieru pomidorowego

400 g pokrojonych pomidorów z puszki

400 ml kokosowego mleka, wysokotłuszczowego

25 g zmielonych migdałów

1 łyżka kokosowych wiórków

1 doniczka świeżej kolendry lub natki pietruszki

Garam masala

1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego

1½ łyżeczki nasion kolendry

1 łyżeczka kurkumy

3 cm świeżego imbiru

1 zielone chili

¼ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Udka kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i zrumienić na maśle. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, utarty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć jeszcze przez 3 minuty. Kmin rzymski i kolendrę uprażyć na suchej patelni i zmielić. Dodać wszystkie przyprawy do mięsa, zmielone migdały, kokosowe wiórki, wlać pomidory z puszki i kokosowe mleko. Pokroić kolendrę i dodać do sosu zostawiając jedynie część liści do posypania. Przykryć garnek pokrywką  i gotować curry przez 40 minut. Gotowe curry posypać nacią kolendry i ewentualnie kokosowymi wiórami.

Wartość energetyczna 1 porcji curry bez dodatków 436 kcal

Tłuszcz – 32,3 g

Białko – 29 g

Węglowodany – 7,3 g

Błonnik – 2,0 g

 

 

SparaSpara

dieta lchf specjalista