Czekoladowe ciasto z awokado bez mąki i cukru

0
1298
ciasto czekoladowe lchf dieta odchudzanie bez cukru

Czekoladowe ciasto LCHF z awokado  to pyszne ciasto bez mąki i cukru. Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne. Jest to nawet ciasto wegetariańskie. Tłuszcz dodany do ciasta to kokosowy olej i awokado. To ciasto to świetny pomysł na wykorzystanie mocno dojrzałych awokado. Wypiek jest również bardzo puszysty i wilgotny, właśnie dzięki awokado.

To ciasto to świetny niskowęglowodanowy deser dla osób na diecie odchudzającej ale również ciepiących na cukrzycę. Jeden kawałek ciasta zawiera zaledwie 2 gramy cukru. Są to węglowodany nierafinowane, a więc zawarte w produktach użytych do wypieku. Tak niska zawartość węglowodanów sprawia, że poziom glukozy i insuliny we krwi utrzymuje się na stałym poziomie. Czekoladowe ciasto LCHF zdecydowanie można nazwać zdrowym i fit. To ciasto można jeść bez wyrzutów sumienia. Ciasto jest zdrowe, tłuste i odchudzające.

Potrzebne składniki

Jajka: w większości naszych przepisów używam dużych jajek, włącznie z tym.

Tłuszcz: Można użyć masła zamiast kokosowego oleju. Jeśli używacie masła niesolonego lub kokosowego oleju dodajcie soli do smaku.

Słodzik: najczęściej używamy erytrytolu, syropu z błonnika lub mieszanki erytrytolu ze stewią.

Ekstrakt z wanilii: nasiona wanilii dodają wspaniałego smaku. Staraj się używać nasion wanilii lub niesłodzonego ekstraktu, a nie sztucznych aromatów.

Kakao: używaj ciemne kakao bez cukru

Mąka migdałowa: w większości lchf wypieków mąka migdałowa blanszowana lub zmielone migdały sprawdzają się najlepiej.

Awokado: jest owocem zawierającym tłuszcz. Poza tym awokado sprawia, że ciasto jest wilgotne podobnie jak ciasto z marchewką czy cukinią.

Jogurt : wszystkie produkty pochodzenia mlecznego w tym jogurt powinny zawierać jak najwięcej tłuszczu. Używaj zawsze greckiego lub tureckiego jogurtu z 10% zawartością tłuszczu.

czekoladowe ciasto lchf kup dietę odchudzanie

Jak przechowywać czekoladowe ciasto lchf?

Ciasto można pokroić na kawałki, a następnie przechowywać je w szczelnym pojemniku w lodówce do 5 dni. Możesz również zamrozić. Ciasto najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.

Czekoladowe ciasto LCHF

16 kawałków

Składniki

200 g mąki migdałowej

40 g kakao

80 – 100 g erytrytolu

2 jajka

130 g jogurtu greckiego, 10% tł.

125 ml migdałowego mleka

100 g awokado + połówka awokado

¾ łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

1 łyżka kokosowego oleju, rozpuszczonego

250 g mascarpone

2 – 3 łyżki erytrytolu

50 g borówki amerykańskiej lub jagód

1 łyżka sproszkowanych jagód do posypania, opcjonalnie

Przygotowanie

Przygotować dwie miski. Do jednej wbić jajka, dodać jogurt, migdałowe mleko i rozpuszczony olej kokosowy. Zgnieść widelcem 100 g awokado i wymieszać lub krótko zmiksować z masą jajeczną. Resztę awokado pokroić w kostkę.

W drugiej misce wymieszać mąkę migdałową z solą, kakao, słodzikiem i sodą. Dodać do mokrych składników i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojone awokado i lekko przemieszać. Nastawić piekarnik na 175ºC. Foremkę o wymiarach 15 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto na dno foremki, wygładzić powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy.

Mascarpone zmiksować z erytrytolem i posmarować wystudzone ciasto.Posypać sproszkowanymi jagodami i udekorować borówką. Pokroić na 16 kawałków.

Wartość energetyczna 1 kawałka 186 kcal

Tłuszcze – 17,1 g

Białko – 5,4 g

Węglowodany – 2,2 g

Błonnik – 2,0 g

 

dieta lchf specjalista