Czekoladowy krem z awokado to pyszny lchf deser, który można przyrządzić dosłownie w 10 minut. Jest to deser pełen zdrowych kwasów tłuszczowych pochodzących z awokado, które jest nieodzownym składnikiem lchf diety. Awokado jest neutralne w smaku i idealnie sprawdza się w tym lchf deserze. Czekoladowy krem z awokado można podać z malinami, pokruszoną czekoladą bez cukru, posmarować nim naleśniki lub użyć do przełożenia ciasta.
LCHF deser z awokado
3 porcje
Składniki
2 awokado
2-3 łyżki erytrytol-stewia mieszanki
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu bez cukru
80 g masła
25 g kakao
Przygotowanie
Oddzielić awokado od pestki i skórki. Zmiksować miąższ blendera. Zmiksować słodzik z masłem na puszystą masę po czym dodać awokado i zmiksować. Na koniec dodać kakao i krótko zmiksować krem.
Wartość energetyczna 1 porcji 377 kcal
Tłuszcze – 39 g
Białko – 3,7 g
Węglowodany – 2,7 g
Błonnik – 7,0 g