Jak to właściwie jest z kawą? Czy kawa ma właściwości odchudzające czy też nie? Kawa zawiera kofeinę, która jest substancją psychoaktywną. Kofeina znajduje się niemalże we wszystkich komercyjnych suplementach diety nie bez przyczyny. Jest ona jedną z niewielu substancji, która pomaga zmobilizować tłuszcze z tkanki tłuszczowej i zwiększyć metabolizm.
Kawa zawiera substancje pobudzające
Kawa zawiera substancje pobudzające, które przyspieszają proces lipolizy. Do nich należą kofeina, teobromina, teofilina i kwas chlorogenowy. Jednakże największy efekt na odchudzanie wywołuje kofeina. Reguluje ona układ nerwowy poprzez zwiększenie wydzielania dopaminy i adrenaliny. Adrenalina i dopamina to substacje sygnalizujące, wpływająca na ośrodki hamowania uczucia głodu. Adrenalina np. reguluje wydzielanie insuliny. Wiadomo, że insulina bierze udział w utilizacji glukozy i przekształcenie jej w energię. Zmniejszenie wydzielania insuliny prowadzi do większego zużycia tkanki tłuszczowej.
Kwas chlorogenowy wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Ponadto kwas chlorogenowy zmniejsza wchłanianie glukozy w jelitach.
Kawa zwiększa RMR
RMR (Resting Metaboli Rate) zwana spoczynkową przemianą materii lub podstawową przemianą materii (PPM) pochłania największe zasoby energii. Im większa wartość PPM tym szybsze jest chudnięcie. Można sobie również pozwolić na spożywanie większej ilości kalorii bez tycia. Jednak najpierw trzeba doprowadzić do tego aby przemiana materii w stanie spoczynku wzrosła. Jest to możliwe dzięki lchf diecie.
Kofeina w kawie zwiększa PPM o 3–11%. Ciekawe jest to, że zwiększenie PPM pochodzi ze spalania tłuszczów. Inne aspekty jak okresowe głodówki również wpływają na PPM. Organizm poszukuje energii i uwalnia zasoby z tkanki tłuszczowej.
Picie kawy może jeszcze bardziej spotęgować ten proces. Niestety kofeina nie wywołuje aż tak dużego efektu u osób otyłych (10%) w porównaniu u osób z normalną wagą (29%). Wraz z obniżeniem wagi wzrasta efekt kofeiny na PPM.
Warto zwrócić uwagę, że począwszy od około 18 roku życia spoczynkowa przemiana materii obniża się o 2–3% z każdą dekadę życia.
Kofeina stymuluje układ nerwowy i zwiększa wydolność fizyczną
Kofeina stymuluje układ nerwowy, zwiększając wydzielanie adrenaliny. Następuje wysyłanie sygnałów do komórek tłuszczowych w celu rozbicia tkanki tłuszczowej. Komórki tłuszczowe zostają uwalniane do krwi w postaci wolnych kwasów tłuszczowych i wykorzystane na energię. Nie jest więc zaskoczeniem, że kofeina może poprawić wydajność fizyczną o średnio 11–12% (2,3). Z tego powodu warto wypić kawę na pół godziny przed treningiem
Kawa zawiera składniki odżywcze
Kawa to o wiele więcej niż mała filiżanka czarnej. Oprócz kofeiny zawiera ona również ryboflaminę (B2), kwas pantotenowy (B5), niacynę (B3), mangan (Mn), potas (K.), magnez (Mg). Nie są to zbyt duże ilości, ale zwróciwszy uwagę na fakt, że ludzie piją dziennie 3–4 filiżanki kawy nie jest to też mało.
Mimo że kofeina może przyspieszyć metabolizm w krótkim okresie czasu, to efekt ten obniża się z powodu tolerancji. Dlatego ważne jest aby odpowiednio się odżywiać, a kawę stosować jako komplement diety. Niewątpliwie wybór prawidłowej diety ma największy wpływ na odchudzanie.
Regularne spożywanie kawy (2 filiżanki dziennie) przyspiesza utratę tkanki tłuszczowej. Warto wypróbować zieloną kawę, gdyż zawiera ona więcej polifenoli od kawy prażonej. Zielona kawa nie posiada aromatu czarnej kawy parzonej.
Źródło
- Metabolic effects of caffeine in humans: lipid oxidation or futile cycling? Kevin J Acheson, Gérard Gremaud, Isabelle Meirim, Franck Montigon, Yves Krebs, Laurent B Fay, Louis-Jean Gay, Philippe Schneiter, Charles Schindler, and Luc Tappy
- Effect of caffeine on the metabolic responses of lipolysis and activated sweat gland density in human during physical activity. Department of Physiology, College of MedicineSoonchunhyang UniversityCheonan, ChungnamKorea
- Caffeine Can Decrease Insulin Sensitivity in Humans. Department of Internal Medicine, University Medical Center, Nijmegen, the Netherlands,Department of Pharmacology-Toxicology, University Medical Center, Nijmegen, the Netherlands
- Comparison of changes in energy expenditure and body temperatures after caffeine consumption. Department of Human Nutrition, Wageningen Agricultural University, The Netherlands.
- Effects of caffeine ingestion on rating of perceived during and after exercise: a meta-analysis. M. Doherty, P.M. Smith Boulenger JP, Patel J, Post RM, Parma AM, Marangos PJ
- Chronic caffeine consumption increases the number of brain adenosine receptors. Boulenger JP, Patel J, Post RM, Parma AM, Marangos PJ