wtorek, 19 marca, 2024
Strona głównaOdchudzanieCzy powolne jedzenie pomaga schudnąć?

Czy powolne jedzenie pomaga schudnąć?

Wiele osób je za szybko i niedokładnie przeżuwa pokarm. Szybkie jedzenie może doprowadzić do nadwagi i innych problemów zdrowotnych. Powolne jedzenie sprawia, że każdy kęs jest rozkoszą dla zmysłów. Powolne jedzenie syci na dłużej.

Szybkie jedzenie może spowodować przyrost wagi

Ludzie, którzy jedzą szybko zwykle ważą więcej. Na ogół szybkie jedzenie wiąże się ze stresem lub brakiem czasu. Ważne jest aby jeść przy stole, gotować swoje posiłki. Już samo gotowanie uspokaja ośrodki głodu. Często osoby, które spędzają w kuchni sporo czasu twierdzą, że są już najedzone od samego gotowania.

Jest to prawdą. Gotowanie to często powolny proces, który wpływa relaksująco. Rozprężony umysł zapomina o głodzie podczas przyrządzania posiłków.

Hormony kontrolują apetyt

Hormony kontrolują apetyt i ilość potrzebnej energii. Głód powoduje wydzielanie hormonu zwanego greliną. Z chwilą dostarczenia organizmowi pokarmu inne hormony blokują wydzielanie greliny. Sygnalizacja hormonalna jest monitorowana przez mózg. Te procesy trwają na ogół do 20 minut. Zatem powolne jedzenie daje mózgowi potrzebny czas na odbiór tych sygnałów.

Zbyt szybkie jedzenie często prowadzi do przejadania się, ponieważ mózg nie ma wystarczająco dużo czasu, aby odebrać sygnały.

Powolne jedzenie odchudza

Powolne jedzenie odchudza poprzez zmniejszenie ilości spożywanego pokarmu. Jedząc wolno szybciej zostają pobudzone hormony sytości. Powolne jedzenie sprzyja dokładnemu żuciu. Aby jeść powoli, przed połknięciem należy dokładnie przeżuć jedzenie. Pomoże to zmniejszyć spożycie kalorii i zrzucić wagę.

Żucie jedzenia to pierwszy etap trawienia. Dobrze pogryzione jedzenie to również komfort dla żołądka. Warto więc cieszyć się powolnym jedzeniem, bo porcje zjedzonego pokarmu będą małe, a cały posiłek mniej kaloryczny.

Inne zalety powolnego jedzenia

Powolne jedzenie może również poprawić zdrowie i jakość życia w inny sposób. Jedzenie sprawia nam przyjemność. Cieszymy się każdym kęsem, konsystencją i smakiem jedzenia podanego na pięknym talerzu.

Żucie poprawia trawienie i pozwala lepiej przyswajać odżywcze składniki. Powolne jedzenie pozwala przejąć kontrolę nad jedzeniem. Jemy wtedy, kiedy czujemy głód. Uczucie głodu jest wtedy naturalne nie spowodowane stresem.

Powolne jedzenie i skupianie się na jego smaku to świetne lekarstwo na stres. Zmniejszenie tempa jedzenia uspokaja myśli. Podczas jedzenia powinniśmy myśleć o jedzeniu, a nie skupiać się na problemach. Jedzenie jeśli jedzone wolno działa uspokajająco.

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
RELATED ARTICLES

2 KOMENTARZE

  1. Czasami proste zmiany mogą dokonać dużego wpływu na nasze zdrowie. Cieszę się, że myślisz podobnie jak ja.

  2. Witam , mam 49 lat ,jestem lekarzem
    Od kilku lat zmagam sie z problemem bółu żoładka , odbijania , wzdęcia po każdym posiłku , szczegolnie po obiedzie
    przeprowadziłam diagnostykę , w zasadzie b.z
    Po tylu latach dolegliwości i medycznych poradach kolegow , odkryłam ze przyczyna wszystkich moich problemów jest szybkie jedzenie , w zasadzie połykanie jedzenia w pośpiechu

    Pozdrawiam , ,biska jest mi TWOJA TEORIA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Małgorzata Haggu NA Keto tarta szpinakowa
Małgorzata Haggu NA Bulion z kurczaka lub kury
Małgorzata Haggu NA Keto pierogi z kapustą
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Szybki keto kurczak tikka masala
Małgorzata Haggu NA Bajgle lchf
Keto NA Bajgle lchf
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Keto pierogi z kapustą
Małgorzata Haggu NA Zdrowe gofry na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Miska zdrowia na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Shakshuka – lchf i bez glutenu
Małgorzata Haggu NA Zdrowe gofry na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Bulion z kurczaka lub kury
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Keto sernik i brownie w jednym
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Siemię lniane w odchudzaniu
miroslawzwanyryszardem NA Siemię lniane w odchudzaniu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Makaron bez mąki i glutenu
Małgorzata Haggu NA Fałszywe bułki na zakwasie
Małgorzata Haggu NA LCHF dla początkujących
Małgorzata Haggu NA Produkty bez węglowodanów
Małgorzata Haggu NA Bajgle lchf
Ewa NA Bajgle lchf
Małgorzata Haggu NA Obiad na weekend, resztki do pracy
Małgorzata Haggu NA Orzechowa granola na śniadanie
Małgorzata Haggu NA Kurczak keto panierowany w fibrex
Małgorzata Haggu NA Ciasto kokosowe bez mąki i cukru