wtorek, 19 marca, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaBrokułowe kotlety w wersji niskowęglowodanowej

Brokułowe kotlety w wersji niskowęglowodanowej

Dieta niskowęglowodanowa w wersji warzywnej to dieta wciąż z małą ilością węglowodanów. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na bezmięsne danie jak brokułowe kotlety. Brokułowe kotlety można zjeść na śniadanie lub kolację. Reszta posiłków  w ciągu dnia powinna zawierać jednak produkty o mniejszej ilości węglowodanów lub praktycznie ich pozbawionych jak mięso, jaja i ryby. Brokułowe kotlety są bardzo pożywne i zawierają dużo tłuszczu, białka i błonnika. Najlepiej smakują na ciepło z sałatką z zielonych warzyw i pysznym sosem z awokado.

kotlety brokułowe lchf przepisy

Kotlety brokułowe – dieta niskowęglowodanowa

20 kotletów

Składniki

400 g brokułów

80 g pora

150 g pestek słonecznika

1½ łyżki mąki lnianej

150 g feta

2 jajka

70 g zmielonych migdałów

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka kminu rzymskiego, młotkowanego

½ łyżeczki czarnego pieprzu

sól do smaku

50 g masła do smażenia

Sos z awokado

100 g awokado

150 ml migdałowego mleka lub jogurtu

1 łyżka tahini

1 łyżka sezamowego oleju

1 ząbek czosnku

sól do smaku

1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

Brokuł podzielić na różyczki. Grubo pokroić pora. Warzywa umieścić w malakserze. Dodać słonecznik, jajka, oliwę, mąkę lnianą i feta. Doprawić  solą i zmiksować na gruboziarnisty farsz. Rozgrzać masło na patelni. Z farszu zróbić 20 kotletów, 50 -55 gram każdy i smażyć na złoty kolor po obu stronach. W międzyczasie przekroić awokado na pół i wybrać miąższ łyżeczką. Włożyć do wysokiego naczynia, wlać migdałowe mleko, doda tahini, ząbek czosnku, sól, sok z cytryny i zmiksować. Jeść kotlety na ciepło z sałatką z sałaty lodowej, czerwonej kapusty, kiełków, marchewki i polane dressingiem.

brokuły przepis dieta niskowęglowodanowa

Wartość energetyczna 1 porcji – 4 kotlety 690 kcal

Tłuszcz – 60,2 g

Białko – 24,4 g

Węglowodany – 11 g

Błonnik – 7,6 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

- Advertisment -

Najpopularniejsze