Brokułowe kotlety w wersji niskowęglowodanowej

0
323
kotlety brokułowe niskowęglowodanowe

Dieta niskowęglowodanowa w wersji warzywnej to dieta wciąż z małą ilością węglowodanów. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na bezmięsne danie jak brokułowe kotlety. Brokułowe kotlety można zjeść na śniadanie lub kolację. Reszta posiłków  w ciągu dnia powinna zawierać jednak produkty o mniejszej ilości węglowodanów lub praktycznie ich pozbawionych jak mięso, jaja i ryby. Brokułowe kotlety są bardzo pożywne i zawierają dużo tłuszczu, białka i błonnika. Najlepiej smakują na ciepło z sałatką z zielonych warzyw i pysznym sosem z awokado.

kotlety brokułowe lchf przepisy

Kotlety brokułowe – dieta niskowęglowodanowa

20 kotletów

Składniki

400 g brokułów

80 g pora

150 g pestek słonecznika

1½ łyżki mąki lnianej

150 g feta

2 jajka

70 g zmielonych migdałów

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka kminu rzymskiego, młotkowanego

½ łyżeczki czarnego pieprzu

sól do smaku

50 g masła do smażenia

Sos z awokado

100 g awokado

150 ml migdałowego mleka lub jogurtu

1 łyżka tahini

1 łyżka sezamowego oleju

1 ząbek czosnku

sól do smaku

1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

Brokuł podzielić na różyczki. Grubo pokroić pora. Warzywa umieścić w malakserze. Dodać słonecznik, jajka, oliwę, mąkę lnianą i feta. Doprawić  solą i zmiksować na gruboziarnisty farsz. Rozgrzać masło na patelni. Z farszu zróbić 20 kotletów, 50 -55 gram każdy i smażyć na złoty kolor po obu stronach. W międzyczasie przekroić awokado na pół i wybrać miąższ łyżeczką. Włożyć do wysokiego naczynia, wlać migdałowe mleko, doda tahini, ząbek czosnku, sól, sok z cytryny i zmiksować. Jeść kotlety na ciepło z sałatką z sałaty lodowej, czerwonej kapusty, kiełków, marchewki i polane dressingiem.

brokuły przepis dieta niskowęglowodanowa

Wartość energetyczna 1 porcji – 4 kotlety 690 kcal

Tłuszcz – 60,2 g

Białko – 24,4 g

Węglowodany – 11 g

Błonnik – 7,6 g

dieta lchf specjalista