Ostatnio modna dieta zupowa sprawiła, że zasypaliście mnie pytaniami, czy nie mogę częściej publikować przepisów na zupy niskowęglowodanowe. W związku z Waszymi życzeniami przygotowałam dzisiaj przepis na zupę z dyni piżmowej z dodatkiem świeżego imbiru, soku z limonki i kolendry. Takie azjatyckie smaki, które osobiście bardzo lubię.
Podstawą tej zupy jest kokosowe mleko. Pamiętajcie, zawsze kupujcie to wysokotłuszczowe. Dodatkowo do zupy dodałam kokosowy olej aby zwiększyć zawartość tłuszczu. Jest to prosty sposób aby zwiększyć kaloryczność zupy jak i netto zawartość tłuszczu. Do przyrządzenia zupy użyłam dyni piżmowej. Jest to chyba jedyny rodzaj dyni dostępny przez cały rok.
Dynia to warzywo niskowęglowodanowe, dozwolone na lchf diecie. Można ją ugotować lub upiec. Można również pokroić w kostkę i zamrozić. Mam sporo zamrożonych warzyw i dań obiadowych, bo lubię mieć pod ręką to co mogę jeść na diecie. Zupa jest również potrawą, którą można poporcjować i zamrozić lub zawekować. Gotowe zupy w spiżarni to świetne zabezpieczenie przed chwilami słabości.
Tylko konsekwentność przynosi rezultaty. Jeśli chcecie schudnąć na lchf diecie to musicie być konsekwentni w tym co jecie. Pamiętajcie, że lchf dieta to dieta tłuszczowa, która dopuszcza jedynie 5% węglowodanów na dobę. To bardzo mało i bardzo szybko można przekroczyć tą granicę.
Dlaczego dieta zupowa?
Zupa bez dodatku cukru i zbędnych węglowodanów 
Łatwa w przyrządzeniu i przechowywaniu. Można mrozić lub wekować
Idealne danie na lunch do pracy
Gotowanie zupy zajmuje jedynie 15 minut! 
Wystarczy wszystkie składniki włożyć do garnka i ugotować.
Następnie zmiksowaną zupę można wlać do miski lub kubka…
Można posypać tofu lub nasionami
Gotowe!
Wracając do przepisu na krem z dyni i imbiru, to jest to zupa o średniej zawartości węglowodanów ale zawierająca sporo tłuszczu. Mleko kokosowe można zastąpić śmietaną. Dla bardziej zaawansowanych polecam zrezygnować z przetworów mlecznych na jakiś czas zwłaszcza, kiedy waga stanęła w miejscu. Mleko i przetwory mleczne mogą niekiedy zakłócić odchudzanie. Nie jest to regułą. Czasami wystarczy jedynie zrezygnować z mleka, które jest źródłem węglowodanów w postaci laktozy. Proponuję wtedy mleko migdałowe lub mleko kokosowe.
Przepis na zupę z dyni
2 porcje
Składniki
300 g dyni
250 ml kokosowego mleka
250 ml wrzącej wody
2 łyżki kokosowego oleju
1 łyżka soku z limonki
mały ząbek czosnku
1 łyżka świeżego imbiru
2 łyżki świeżej kolendry,
1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu
sól do smaku
Przygotowanie
Pokroić dynię w kostkę. Rozgrzać kokosowy olej, dodać dynię i wszystkie przyprawy. Zrumienić dynię i przełożyć do garnka. wlać kokosowe mleko, wodę. dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną kolendrę i drobno pokrojony imbir. Gotować zupę przez 15 minut. Następnie zmiksować zupę na krem, doprawić solą, sokiem z cytryny i ewentualnie większą ilością przypraw.
Wartość energetyczna 1 porcji 327 kcal
Tłuszcz – 30 g
Białko – 3,0 g
Węglowodany – 11 g
Błonnik – 2,5 g