Nasze propozycje na lchf potrawy zawierają sosy, dipy i dressingi. Będąc na lchf diecie można sobie pozwolić na pyszne, wysokotłuszczowe sosy jak dip z awokado i tahini. Ten sos to hit! Idealny do sałatek, pyszny jako dip do mięsa i jarzyn z grilla.
Dip z awokado
ok.300 g
Składniki
1 małe awokado
150 ml migdałowego mleka lub jogurtu
2 łyżki tahini
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
Przygotowanie
Awokado przekroić na pół i wydrążyć miąższ łyżeczką. Włożyć do wysokiego naczynia, wlać migdałowe mleko, dodać tahini, ząbek czosnku, sól, sok z cytryny i zmiksować. Przechowywać w lodówce do 4 dni. Wierzch sosu w naczyniu polać oliwą aby nie ciemniał.
Wartość energetyczna całej porcji 473 kcal
Tłuszcze – 41 g
Białko – 9 g
Węglowodany – 17 g
Błonnik – 6 g