Strona główna Przepisy Przystawki Dip z awokado i tahini

Dip z awokado i tahini

0
Dip z awokado i tahini

Nasze propozycje na lchf potrawy zawierają sosy, dipy i dressingi. Będąc na lchf diecie można sobie pozwolić na pyszne, wysokotłuszczowe sosy jak dip z awokado i tahini. Ten sos to hit! Idealny do sałatek, pyszny jako dip do mięsa i jarzyn z grilla.

Dip z awokado

ok.300 g

Składniki

1 małe awokado

150 ml migdałowego mleka lub jogurtu

2 łyżki tahini

1 ząbek czosnku

2 łyżki soku z cytryny

sól do smaku

Przygotowanie

Awokado przekroić na pół i wydrążyć miąższ łyżeczką. Włożyć do wysokiego naczynia, wlać migdałowe mleko, dodać tahini, ząbek czosnku, sól, sok z cytryny i zmiksować. Przechowywać w lodówce do 4 dni. Wierzch sosu w naczyniu polać oliwą aby nie ciemniał.

Wartość energetyczna całej porcji 473 kcal

Tłuszcze – 41 g

Białko – 9 g

Węglowodany – 17 g

Błonnik – 6 g

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj