Migdałowe bars z orzechami i nasionami bez cukru, mąki i glutenu

0
1124
energetyczne_bars_keto_przepisy_odchudzanie

Energetyczne bars na deser lub po treningu. Keto bars bez pieczenia są uniwersalne, ponieważ można je spożywać jako deser lub jako energetyczny posiłek przed lub po treningu.

Wszyscy na diecie lchf mogą sobie pozwolić na deser w środku tygodnia, którym mogą się cieszyć ze spokojnym sumieniem. Dlaczego? Migdałowe orzechowe keto bars nie zawierają cukru, mąki i glutenu. Mimo wszystko są słodkie dzięki syropowi z błonnika.

Energetyczne bars można polać czekoladą oczywiście bez cukru. Na rynku jest wiele dobrych produktów znakomicie zastępujących cukier. Gorzka czekolada z Nicks jest jednym z nich. O wiele taniej można samemu zrobić czekoladową polewę używając masła, kakao i wyżej wymienionego syropu z błonnika, który również produkuje Nicks.

energetyczne bars keto przepisy lchf dieta

Keto bars przygotowujemy na kruchym spodzie oczywiście bez mąki i cukru. Specjalnie pominęliśmy jajko, aby nie piec spodu i jednocześnie zmniejszyć ilość białka w przepisie. Kiedy spód dobrze się schłodzi wylewamy na niego masę orzechową. Później wystarczy schłodzić bars i pokroić na kawałki.

Energetyczne bars jak sama nazwa wskazuje są bardzo kaloryczne. Nie są to jednak puste kalorie. Większość z nich pochodzi ze zdrowych tłuszczów. Poza tym bars zawierają sporo błonnika, który pochodzi z orzechów i syropu z błonnika.

energetyczne bars kuchnia ketogenna bez cukru

Energetyczne bars bez pieczenia

20 porcji

Składniki

Spód do bars

200 g migdałowej mąki

70 g masła

1 łyżka erytrytolu

100 g migdałów

Nadzienie

100 g pestek słonecznika

50 sesamu

100 g orzechów laskowych

230 g masła

125 ml syropu z błonnika

3 łyżki śmietanki, 36% tłuszczu

50 g erytrytolu gold lub białego

Polewa czekoladowa

50 g czekolady bez cukru

1 łyżka syropu z błonnika

1 łyżka śmietanki, 36% tłuszczu

1 łyżeczka MCT oleju lub oleju rzepakowego

Przygotowanie

Przygotować foremkę o rozmiarze 18 cm x 25 cm i przykryć papierem do pieczenia. Zimne masło, migdałową mąkę i erytrytol połączyć w jedną całość. Kruszonką wyłożyć dno formy i wstawić do lodówki.

W rondelku rozpuścić masło, syrop, erytrytol i śmietankę. Gotować przez 25 minut w niskiej temperaturze. Nasiona, migdały i orzechy uprażyć na patelni, następnie wymieszać z ugotowanym karmelem. Wylać masę na schłodzony spód, wyrównać i odstawić do wystygnięcia, po czym wstawić do lodówki.

W naczyniu  umieścić połamaną czekoladę i syrop. Wlać śmietankę i olej. Ostrożnie podgrzewając rozpuścić czekoladę stale mieszając. Wyjąć bars z lodówki i posmarować polewą. Całość można oprószyć gruboziarnistą solą morską.

Wartość energetyczna 1 porcji 315,3 kcal

Tłuszcz – 29,4 g

Białko – 5,4 g

Węglowodany – 4,0 g

Błonnik – 8,0 g

dieta lchf specjalista