Erytrytol – stewia mieszanka

0
104
slodko_bez_cukru

Erytrytol i stewia to atrakcyjne zamienniki cukru dla osób będących na diecie ale również osób chorych na cukrzycę. Ponieważ korzystnie wpływają na stężenie glukozy we krwi można je stosować do słodzenia, wypieków i codziennego użytku.

Erytrytol – węglowodan bezkaloryczny

Erytrytol to naturalny alkhol cukrowy, który odznacza się niską wartością energetyczną oraz tym, że nie podnoszą poziomu glukozy we krwi.Na opakowaniu z erytrytolem można znaleść wzmiankę, że erytrytol to węglowodan, więc dlaczego zero kalorii, zapytacie. Otóż prawdą jest, że erytrytol jest węglowodanem. Jednak organizm ludzki nie absorbuje erytrytolu. Jego indeks glikemiczny (IG) wynosi zero co oznacza, że stężenie cukru we krwi utrzymuje się na stałym poziomie po jego spożyciu. Dlatego erytrytol jest bezpieczny dla cukrzyków.

Erytrytol (erytrol) występuje naturalnie w niektórych warzywach i owocach. Jest około 70% słodszy niż cukier. Smakiem przypomina cukier. Erytrytol można mieszać z innymi zamiennikami cukru np. ze stewią.

Mieszanka erytrytolu i stewii

Stewia to dosyć nowy produkt na rynku, około 250 razy słodszy od cukru w zależności od kompozycji poszczególnych stewiozydów. To bardzo dużo, dlatego słodzenie stewią może sprawiać problem. Ciasto upieczone z nadmiarem stewii jest gorzkie. Lepiej jest jednak mieszać stewię z cukrolami np. erytrytolem. 450 ml erytrytolu plus 1 łyżeczkę stewii należy zmielić w blenderze, aby składniki dobrze się wymieszały. Do LCHF wypieków wystarczy wtedy użyć około 3 łyżek stołowych mieszanki aby uzyskać słodki wypiek.

Czy erytrytol i stewia powodują ssanie i ochotę na słodkie?

To zależy. Jeśli ktoś lubi słodką kawę, to na pewno będzie czuć pociąg do słodkiej kawy. Słodząc erytrytolem czy stewią, poziom cukru we krwi nie skacze do góry, ale skacze jeśli kawa posłodzona jest normalnym cukrem. Ssanie po takiej kawie jest związane z produkcją insuliny, która wiąże cukier ze krwi. W przypadku wypicia kawy posłodzonej erytrytolem lub stewią poziom cukru we krwi wciąż jest na tym samym poziomie, a insulina nie jest pobudzona. Ssanie następuje tylko wtedy kiedy zaczyna doskwierać głód. Osoby będące na diecie LCHF mają bardzo ustabilizowany poziom cukru we krwi. Porcja zbalansowanego LCHF posiłku reguluje ssanie czyli zaspokaja głód podobnie jak posłodzona słodzikiem kawa, czyli bez większego wpływu na zmianę poziomu cukru we krwi. Będąc na LCHF diecie ssanie – ochota na słodkie zanika po jakimś czasie, a przerwy między kolejnymi posiłkami znacznie się wydłużają.

Słodko, zdrowo i bez wyrzutów sumienia

Jeśli lubisz słodką kawę i jesteś na diecie używaj erytrytolu do słodzenia. Lubisz słodkie wypieki, jesteś na diecie, jesteś cukrzykiem, chcesz schudnąć mieszanka erytrytolu ze stewią jest najlepszym zamiennikiem cukru do tego celu.

dieta lchf specjalista