Gofry brokułowe bez glutenu i niskowęglowodanowe

0
148
gofry bez mąki

Gofry bez mąki to gofry brokułowe na słono. Gofry nie zawierają glutenu i są niskowęglowodanowe. Gofry bez mąki są smaczne i bardzo pożywne. Idealnie zastępują pieczywo. Piecze je się jak tradycyjne gofry w gofrownicy. Jedna sztuka zawiera około 3 gramów węglowodanów i prawie tyle samo błonnika.

Gofry bez mąki brokułowe

4 sztuki

Składniki

200 g brokułu

150 g mozzarella

20 g parmezanu

2 jajka

1 dymka lub 5 cm pora

2 łyżki śmietanki, 36%

sól do smaku

1 łyżeczka błonnika witalnego

Przygotowanie

Brokuł rozdrobnić w malakserze. Dodać utarty parmezan, mozzarellę, jajka, śmietankę. Dymkę lub pora drobno pokroić i dodać do reszty składników. Doprawić solą i odstawić na 10 minut. W międzyczasie rozgrzać gofrownicę. Piec gofry na złoty kolor. Gofry lekko odchodzą od dna ale muszą być dobrze upieczone.

Wartość energetyczna 1 gofra 208,1 kcal

Tłuszcz – 15,3 g

Białko – 14,8 g

Węglowodany – 2,8 g

Błonnik – 2,3 g

 

dieta lchf specjalista