Gołąbki z ryżem kalafiorowym – przepis keto i bez glutenu

0
2409
keto gołąbki z kalafiorowym ryżem

Gołąbki z kalafiorowym ryżem to proste i smaczne danie z kapusty bez tradycyjnego ryżu. Ryż kalafiorowy sprawia, że gołąbki mają niską zawartość węglowodanów. To najlepsze keto gołąbki, tak, że nie ma co czekać tylko od razu brać się do gotowania. Przepis na gołąbki jest prosty, keto, paleo i nie zawiera glutenu.

gołąbki keto i paleo

Cały tydzień mroziło i padała śnieg. Gołąbki z włoskiej kapusty i z ryżem kalafiorowym to jedzenie na pocieszenie i rozgrzewkę. Oprócz kalafiorowego ryżu znajdziecie w nich mieloną wołowinę, parmezan, śmietanę, suszone grzyby i zmielone orzechy laskowe.

Nadzienie do gołąbków praktycznie nie różni się od tradycyjnych gołąbków. Oczywiście jest tłuściejsze i zawiera więcej mięsa. Keto gołąbki z kalafiorowym ryżem można jeść ze spokojnym sumieniem. Keto gołąbki z kalafiorowym ryżem świetnie pasują z grzybowym sosem. Obok świeżych grzybów dowolnej maści można również dodać suszone grzyby. Sos będzie wtedy miał o wiele intensywniejszy smak i aromat. Zapach suszonych grzybów jest niesamowity!

Do gołąbków można użyć dowolną kapustę. Zaletą włoskiej kapusty jest to, że liście łatwo się oddzielają. Kapusta szybko się gotuje, przy tym zachowuje swój świeży, zielony kolor.

Keto gołąbki z kalafiorowym ryżem

16 gołąbków

Składniki

1 kg włoskiej kapusty, po usunięciu twardych części około 800 g

500 g mielonej wołowiny

50 g cebuli

50 g zmielonych orzechów laskowych

300 g kalafiorowego ryżu

2 łyżki parmezanu

200 ml śmietanki

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

10 g suszonych grzybów, namoczonych

100 g masła

Sos grzybowy

50 g masła

200 ml śmietanki, 36% tłuszczu

łyżka drobno pokrojonej cebuli

½ łyżeczka zmielonego selera

10 brązowych pieczarek

10 g suszonych grzybów, zalanych 200 ml wrzątku

1 łyżka soi

sól i pieprz do smaku

natka pietruszki do posypania

Przygotowanie

Liście kapusty oddzielić od twardej łodygi. Odciąć twarde nerwy i obgotować w lekko osolonej wodzie przez 15 minut. Odlać wodę i ostudzić. Kalafior zmiksować na ryż lub utrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę zeszklić na maśle. Namoczone grzyby drobno pokroić i dodać do cebuli. Doprawić pieprzem i smażyć przez 3 minuty. Do naczynia wlać śmietankę, dodać posiekaną pietruszkę, sól, pieprz, parmezan, zmielone laskowe orzechy i wymieszać. Następnie dodać cebulę z grzybami, kalafiorowy ryż i zmieloną wołowinę. Wszystko wymieszać na jednolity farsz. Do farszu można również dodać resztki kapusty drobno pokrojone. Na każdy liść nałożyć  porcję nadzienia i zwinąć w rulon. Układać gołąbki w naczyniu posmarowanym masłem. Resztę masła zetrzeć na gołąbki. Wlać 100 ml wrzątku i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec gołąbki przez 30 minut. W międzyczasie ugotować sos. Namoczone grzyby odcedzić, uwaga zachować wodę. Pokroić grzyby w kostkę i wraz z cebulą usmażyć na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć jeszcze przez 3 minuty. Następnie wlać wodę z moczenia grzybów, śmietankę, soję, doprawić sos, sproszkowanym selerem, solą, pieprzem i gotować przez 20 minut. Sos powinien być w miarę gęsty. Jeść gołąbki z sosem.

keto gołąbki przepis

Gołąbki z kalafiorowym ryżem są bardzo sycące. Proponujemy na jedną porcję dwa gołąbki z sosem.

Wartość energetyczna 1 porcji gołąbków z sosem 526 kcal

Tłuszcz – 46,9 g

Białko – 17,5g

Węglowodany – 8,5 g

Błonnik – 6,0 g

 

 

 

dieta lchf specjalista