Szybki obiad keto – zobacz jak łatwo gotować na diecie!

0
980
corona_wirus_lchfdieta_zdrowie

Kuchnia ketogeniczna to prosta kuchnia. Po prostu łatwo gotować na diecie, kiedy się tego chce. Uczymy się przez całe życie, więc nigdy nie jest za późno aby coś zmienić w naszym życiu. Zmiana stylu życia na ketogeniczny może być najlepszą decyzją. Niebywałe jak łatwo można poprawić zdrowie prostymi zmianami w codziennej diecie.

Dla przykładu mamy dzisiaj przepis na łososia z kalafiorowym puree i smażonym szpinakiem. W tym daniu zamieniliśmy tradycyjne ziemniaczane puree na puree kalafiorowe. Prawda, że łatwo gotować na diecie!

Szybki obiad keto to obiad w 30 minut. Tyle czasu zajmuje ugotowanie i zmiksowanie kalafiora, usmażenie szpinaku i pieczenie łososia. Jest to prosty obiad bez żadnych kombinacji. Jeśli nie umiesz za bardzo gotować postaw na prostotę, potem ulepszaj i pracuj nad kreatywnością.

Postaw na produkty, które znasz i na szybkie rozwiązania. 30 minut – tyle czasu potrzebujesz aby przyrządzić smaczny i zdrowy posiłek z ryby i warzyw niskowęglowodanowych.

Jak gotować na diecie

  • planowanie różnorodnych posiłków
  • wybierać proste przepisy, które zajmują niewiele czasu na przyrządzenie
  • wybierać znane i ogólnie dostępne produkty
  • postawić na proste rozwiązania
  • gotować na dwa lub więcej dni
  • mieć zawsze potrzebne produkty po ręką
  • przyrządzać ulubione posiłki i tylko zmieniać dodatki
  • mrozić ugotowane posiłki

łatwo gotować na diecie lchf dieta

Pieczony łosoś z kalafiorowym puree i szpinakiem

2 porcje

Składniki

350 g fileta z łososia

sól i przyprawy do smaku

400 g kalafiora

100 g świeżego szpinaku

1 ząbek czosnku

50 g masła

50 g wędzonego boczku

Przygotowanie

Porcje łososia doprawić solą i przyprawami według uznania (czarny, pieprz, chili lub kajeński pieprz). Wstawić do nagrzanego na 220°C piekarnika i piec przez 20 minut. Kalafior podzielić na różyczki i gotować w lekko osolonej wodzie przez 15 minut, odcedzić i zmiksować z masłem na puree. Usmażyć szpinak na maśle z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. doprawić solą i pieprzem.

Wartość energetyczna 1 porcji 630 kcal

Tłuszcz – 50 g

Białko – 40 g

Węglowodany – 4,9 g

Błonnik – 5,5 g

dieta lchf specjalista