Łosoś to bardzo smaczna i tłusta ryba idealna do smażenia, pieczenia lub grillowania. Bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe typu omega 3 jest ważnym czynnikiem w diecie wysokotłuszczowej.
Grillowany łosoś
2 porcje
Składniki
2 filety z łososia, około 350 g
1 łyżka jasnej soi tajskiej
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz grubomielony do smaku
1 łyżka szczypiorku do posypania
1 łyżeczka sezamu do posypania
Przygotowanie
Wymieszać soję z sokiem z cytryny. Doprawić rybę pieprzem i wymieszać z marynatą. Odstawić na 30 minut. Smażyć lub grillować zaczynując od strony skórki. Podać łososia polewając wytworzonym sosem. Posypać szczypiorkiem i sezamem. Rybę można podać ryżem z cukiniowym spaghetti.
Wartość energetyczna 1 porcji 446,5 kcal
Tłuszcz – 34,5 g
Białko – 32,5 g
Węglowodany – 1,5 g
Błonnik – 0,0 g