Gulasz z kiełbasy z pieczoną kapustą

0
1255
gulasz keto z kiełbasy

Gulasz keto z kiełbasy, marchewki i groszku to pyszne danie, które niewiele kosztuje ale smakuje wybornie. Gulasz keto świetnie pasuje z pieczoną kapustą. Jest to danie niskowęglowodanowe mimo dodatku marchewki i groszku. Do gulaszu potrzebna jest dobrej jakości kiełbasa np. szynkowa lub żywiecka. Pieczona kapusta to idealna przystawka nie tylko do gulaszu ale i do mięsa.

Gulasz keto

4 porcje

Składniki

500 g kiełbasy szynkowej lub żywieckiej

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

1 marchewka

150 g zielonego groszku

3 łyżki pomidorowego przecieru

½ łyżeczki suszonego tymianku

¼ łyżeczki suszonego oregano

2 łyżki natki pietruszki

50 g masła

200 ml śmietanki, 36% tłuszczu

1½ – 2 łyżeczki soli lub wedle smaku

1 łyżeczka czarnego pieprzu

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

gulasz keto przepisy

Pieczona kapusta

500 g białej kapusty

100 g masła

50 g parmezanu, utartego

100 ml mięsnego bulionu

sól i pieprz do smaku

2 łyżki świeżego tymianku, drobno pokrojonego

Przygotowanie

Cebulę, czosnek, marchewkę i kiełbasę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Dodać przyprawy, zioła, pomidorowy przecier i śmietankę. Gotować przez 15 minut. Dodać zielony mrożony groszek i gotować jeszcze przez 10 minut.

Kapustę pokroić bardzo drobno. Najlepiej rozdrobnić w malakserze. Zrumienić na maśle, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać kapustę z parmezanem, bulionem i wstawić do  nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piec kapustę przez 20 minut.

Wartość energetyczna 1 porcji 899 kcal

Tłuszcz – 83 g

Białko – 23 g

Węglowodany – 15 g

Błonnik – 5,0 g

 

dieta lchf specjalista