Jaja to najzdrowsze pożywienie i źródło najczystszego białka. Badania naukowe wskazują, że spożycie jaj przyczynia się jedynie do podniesienia poziomu dobrego cholesterolu HDL, a nie jak uważano złego cholesterolu LDL. Stwierdzenie, że jaja są niezdrowe to mit.
Czas obalić mity na temat jaj! Wiele osób uważa, że jajko a właściwie żółtko zawiera dużo tłuszczu przez co podnosi poziom cholesterolu we krwi, który jak wiadomo jest bardzo szkodliwy dla organizmu. W ludzkim organizmie występują dwa rodzaje cholesterolu, „zły cholesterol” zwany LDL cholesterolem i ”dobry choelsterol” zwany HDL cholesterolem. LDL cholesterol jest produkowany w wątrobie, uwolniony do krwi i może zalegać w naczyniach krwionośnych. Aby temu zapobiec organizm produkuje HDL cholesterol, który transportuje zły cholesterol z powrotem do wątroby, gdzie ulega on rozkładowi, po czym jest usuwany z organizmu.
Badania naukowe potwierdzają, że spożycie jaj przyczynia się jedynie do podniesienia poziomu HDL cholesterolu, dobrego choelsterolu, więc stwierdzenie, że jaja są niezdrowe to mit.
Jaja są bardzo bogate w substancje odżywcze, których największa koncentracja przypada właśnie na żółtko. W żółtku znajdują się prawie wszystkie witaminy. Jedyna witamina, której jajko nie zawiera to witamina C.
Wysokiej jakości białko i cenne suplementy witaminy B12 -niezbędne składniki odżywcze, których niedostatek lub całkowity brak w produktach roślinnych, oznacza, że jajko jest doskonałym dodatkiem do ścisłej diety wegetariańskiej . Witamina B12 jest magazynowana w organizmie i wykorzystywana według potrzeb, dlatego dieta pozbawiona jaj i mięsa oparta jedynie na produktach pochodzenia roślinnego, może doprowadzić do szybkiego wykończenia zasobów witaminy B12 i jej niedoboru.
Inną ważną witaminą, którą zawiera jajko jest witamina D. Rośliny nie wytwarzają witaminy D, a ludzki organizm produkuje witaminę D pod wpływem słońca. Przy naszym klimacie należy więc dostarczyć organizmowi witaminę D z pokarmem.
Selen (Se) , magnez ( Mg) , potas ( K) i niacyna (witamina B3 ) znajdują się w białku ale ich największe stężenie występuje w żółtku. Jedno jajko średniej wielkości (55 g) zawiera około 5 g tłuszczów i dwa razy więcej tłuszczów nienasyconych niż tłuszczów nasyconych. Do nienasyconych tłuszczy zalicza się tu niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu kwasy tłuszczowe omega -3 i omega-6. Tłuszcz zawarty w żółtku funkcjonuje jako rozpuszczalnik dla wielu witamin, w tym witaminy A , witamin z grupy B, witaminy D, E i K oraz minerałów takich jak żelazo (Fe) i jod (I).
Jedno duże jajko zawiera aż 6,9 grama białka. Białko pochodzące z jajka jest najczyściejszym białkiem wchłanianym przez ludzki organizm, aż w 90 procentach. Żadne inne białko nie ma tak wysokiej wartości spożywczej!
Jedno jajko na śniadanie to około 86 kcal, niewiele w porównaniu z wysoką wartością odżywczą jajka. Większość odchudzających diet zawiera jaja. Obecność białka i tłuszczów powoduje, że jajko syci długo. Będąc na diecie odchudzającej wskazane jest jedzenie produktów o wysokiej wartości energetycznej. Jaja na pewno do nich należą.
SparaSpara