Jajecznica na śniadanie

0
905
jajecznca_ketokuchnia_zdrowie_odchudzanie_lchfdieta

Czy jajecznica na śniadanie może się znudzić? Na pewno nie jeśli ją można w jakiś sposób urozmaicić. Oczywiście jajecznica na śniadanie na maśle z boczkiem to klasyczne keto śniadanie. Ale jest wiele wariantów tego dania, które sprawiają, że po jajka sięgamy częściej i z ochotą.

Jednym z takich przepisów jest jajecznica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Jest to smaczny posiłek z dodatkiem świeżego szpinaku, suszonych pomidorów w zalewie z oliwy, kopru i kremowego serka.

Jajecznica na śniadanie – jak przyrządzić jajecznicę?

Jajecznica powinna być kremowa, praktycznie ledwo co ścięta. Smakuje wtedy najlepiej i zachowuje praktycznie wszystkie składniki odżywcze. Jajecznicę można usmażyć na maśle lub kokosowym oleju. W żadnym wypadku nie smażymy jajecznicy czy innych dań na olejach. Olej kokosowy jest wyjątkiem.

Smażymy ją w wysokiej temperaturze co chwilę ściągając patelnię z kuchni, aby zamieszać jajka i kiedy już się przestają ścinać, bo temperatura jest za niska znowu stawiamy patelnię na rozgrzanej kuchni. Ten sposób przygotowania gwarantuje, że jajecznica jest kremowej konsystencji.

Tak można przygotować jajecznicę zarówno bez dodatków jak i z dodatkami jak na przykład szpinakiem, pomidorami i serkiem.

jajecznica na śniadanie lchfdieta przepisy na odchudzanie

Zielona jajecznica ze szpinakiem i pomidorami

2 porcje

Składniki

3 jajka

1 łyżka kokosowego oleju

50 g kremowego serka, łaciate

60 g szpinaku, świeżego

2 suszone pomidory w zalewie z oliwy, około 30 g

sól do smaku

1 łyżeczka posiekanego koperku

Przygotowanie

Rozpuścić olej kokosowy. Dodać szpinak i pokrojone suszone pomidory. Smażyć przez 2 minuty aż szpinak zwiędnie ale wciąż jest pięknie zielony. Dodać serek i doprawić solą. zagotować, wbić jajka, zdjąć z kuchni i mieszać. Znowu postawić na kuchni i mieszać aż jajka zaczną się ścinać i wtedy kolejny raz zdjąć z kuchni. Powtórzyć tą czynność do uzyskania kremowej jajecznicy. Na koniec posypać koprem.

Wartość odżywcza w 1 porcji 295,5 kcal

Białko – 14,5 g

Tłuszcze – 25 g

Węglowodany – 2,0 g

Błonnik – 2,5 g

dieta lchf specjalista