Jajecznica ze szpinakiem boczkiem i ziołami

0
198
jajecznica ze szpinakiem keto

Jajecznica to za pewne ulubiona potrawa z jajek w diecie ketogenicznej. Można ją przyrządzić na wiele sposobów. Nigdy się nie znudzi. Dzisiaj proponujemy przepis na jajecznicę ze szpinakiem, boczkiem i mnóstwem ziół. Taką jajecznicę można dodatkowo urozmaicić pomidorami lub czerwoną papryką. jest to pyszne i pożywne danie o każdej porze dnia. Przyjemnie jednak zacząć dzień tak pysznym posiłkiem na śniadanie.

Jajecznica

2 porcje

Składniki

4 duże jajka

50 g wędzonego boczku

2 łyżki śmietanki

50 g szpinaku

½ czerwonej papryki

1 mała dymka

1 łyżka masła

kilka listków bazylii, oregano i tymianku

sól do smaku

Przygotowanie

Dymkę i paprykę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać szpinak, zioła i smażyć aż szpinak lekko zwiędnie. Do kubka rozbić jajka i wymieszać z solą i śmietanką. Na oddzielnej patelni usmażyć boczek w plastrach i pokruszyć. Wylać jajka na warzywa i mieszać aby jajka się równomiernie usmażyły. Dodać pokruszony i lekko wymieszać.

Wartość energetyczna 1 porcji 380 kcal

Tłuszcz – 32 g

Białko – 20 g

Węglowodany – 3,0 g

Błonnik – 1,0 g

 

 

 

dieta lchf specjalista