Jajka do podstawowy produkt w codziennej diecie, nie tylko w lchf diecie. Jest to nieodzowne danie na wielkanocnym stole jak na przykład faszerowane jajka lchf. Krąży wiele mitów na temat jajek, które nie mają żadnego naukowego uzasadnienia.
Faszerowane jajka na Wielkanoc to pyszna i pożywna przekąska. Faszerowane jajka można przygotować na wiele sposobów jak na przykład jajka faszerowane pieczarkami. Jajka można jeść codziennie, nie tylko na Wielkanoc. Są one podstawowym składnikiem codziennej diety, w tym lchf diety. Na temat jajek i ich znaczenia dla zdrowia krąży wiele mitów, które nie mają żadnego naukowego uzasadnienia. Prawdą jest, że jajka są zdrowe i bogate w odżywcze składniki. Ile jajek można jeść dziennie? Wszystko zależy od tego jak bardzo lubimy jajka! Jemy więc tyle ile chcemy!
Białko w jajku jest zdrowsze od żółtka
Powyższe stwierdzenie to najbardziej powszechny mit wśród ludzi, którzy intensywnie ćwiczą i budują masę mięśniową. Wiele ludzi odrzuca żółtko i je jedynie białko aby zmniejszyć ilość kalorii i spożywanego tłuszczu. Jedząc jedynie białko osoby te tracą wiele cennych składników spożywczych, które są skoncentrowane w żółtku. Poza tym faktem jest, że to żółtko zawiera więcej białka. Dlatego najlepiej jeść całe jajka.
Jajko zawiera zbyt dużo tłuszczu
Jajka wcale nie zawierają dużo tłuszczu. W 100 gramach jajka znajduje się niecałe 10 gramów tłuszczu. Są to głównie tłuszcze nienasycone. Średniej wielkości jajko, które waży około 67 gramów zawiera około 6 gramów tłuszczów.
Jajka zawierają dużo cholesterolu
Jajka zawierają cholesterol i nie ma w tym nic negatywnego. Osoby będące na diecie ketogenicznej mogą jeść po kilka jajek bez negatywnego wpływu na poziom cholesterolu we krwi. W zdrowym organizmie, który ponadto efektywnie wykorzystuje tłuszcz na energię produkcja cholesterolu jest pod ścisłą kontrolą. Kontrolę nad cholesterolem można uzyskać jedynie na diecie niskowęglowodanowej.
Surowe jajka są zdrowsze niż gotowane
Szklanka surowych jajek na śniadanie…Białko znajdujące się w surowym jajku jest trudniej przyswajalne niż białko w jajku poddanym termicznej obróbce. Pod wpływem temperatury zmienia się przestrzenna konfiguracja białka w taki sposób aby było ono łatwiej przyswajalne przez ludzki organizm.
Białe jajka są zdrowsze niż brązowe
Skorupka jajka nie ma żadnego związku z jego spożywczymi wartościami. Kolor skorupki jest ściśle związany z ubarwieniem kury. Generalnie białe kury znoszą białe jajka, a ciemnej maści kury brązowe.
Jedno jajko na dzień
Jedno jajko na dzień to największy mit. Jajko zawiera bardzo dużo odżywczych składników, wszystkie witaminy z wyjątkiem witaminy C, mnóstwo minerałów, najczystsze białko i zdrowe kwasy tłuszczowe. Dlaczego więc mamy jeść jedno jajko dziennie skoro jest tak zdrowe?
Świeże jajka są najlepsze
Jajka mają długi termin spożycia. Oczywiście bardzo świeże jaja są idealne do zmiksowania domowego majonezu. Te mniej „świeże” z kolei są idealne do gotowania, bo łatwo z nich usunąć skorupkę. Ugotowane jajka na twardo, jeśli nieobrane ze skorupki można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Faszerowane jajka lchf
3 porcje
Składniki
6 jajek ugotowanych na twardo
250 g pieczarek
1 łyżka masła
2 łyżki majonezu
1 łyżka szczypiorku
sól i czarny pieprz do smaku
rzodkiewka do dekoracji
Przygotowanie
Pieczarki pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle. doprawić solą i pieprzem, lekko przestudzić. Jajka przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i zgnieść je widelcem, po czym wymieszać z majonezem i przestudzonymi pieczarkami. napełnić połówki jajek farszem i posypać szczypiorkiem. Udekorować plastrem rzodkiewki.
Wartość energetyczna 1 porcji 308 kcal
Tłuszcze – 25 g
Białko – 17,7 g
Węglowodany – 3,0 g
Błonnik- 1,0 g