Jajeczne muffiny na śniadanie

0
928
jak wykorzystać jajka

Jak wykorzystać jajka? Najbardziej popularnym przepisem z jajkami w roli głównej to jajecznica z boczkiem. Jajka są uniwersalnym produktem niemalże w każdej diecie. W lchf diecie jajka można jeść codziennie i pod różną postacią jako jajeczne muffiny, domowy majonez lub jako dodatek do sosów i sałatek.

Jak wykorzystać jajka?

Jajka można przyrządzić na miękko, surowo, twardo, gotować lub smażyć. Wszystko zależy od upodobań smakowych. Jajko składa się z białka i żółtka. Oba składniki można wykorzystać razem lub oddzielnie. Żółtka można wykorzystać do domowej roboty majonezu, a białka do pieczenia lchf bułek.

Z jajek można usmażyć puszysty omlet lub naleśniki, na słodko lub na słono. Jajeczne muffiny to kolejny przepis na śniadanie z jajkami. Takie muffiny można z powodzeniem dodać do wielkanocnego menu. Są pożywne, łatwe w przyrządzeniu i niesamowicie smaczne! Muffiny z dodatkiem brokułów, cukinii i pora to świetna propozycja na śniadanie, na przekąskę po treningu czy Kolację.

Zaletą jajecznych muffinów jest t, że można dodać do nich ulubione warzywa lub akurat te, które ma się pod ręką. Poza tym swobodnie mogą to być warzywa mrożone.

jak wykorzystać jajka dieta wysokotłuszczowa

Jajka są zdrowe i ekologiczne!

Jajka można jeść na surowo lub poddać je termicznej obróbce. Mimo wszystko temperatura nie wpływa na ich jakość odżywczą w znaczący sposób. Ze spokojnym sumieniem można jeść jajka ponieważ są ekologiczne. Skorupkę z jajka wystarczy dodać do kompostu lub bezpośrednio do zakwaszonej gleby. Jajka sa również trwałe i długo utrzymują świeżość.

brokuly_jajka_przepis_groszek_cukinia_kupdiete

Jajeczne muffiny

4 porcje

Składniki

100 g brokułu

150 g cukinii

5 cm pora

4 łyżki utartego żółtego sera

50 g zielonego groszku, mrożonego

3 jajka

100 ml śmietanki, 36% tł.

1 łyżka masła

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Brokuł podziel na różyczki i blanszuj w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty. Cukinię pokrój w kostkę i podsmaż na maśle na złoty kolor. Dodaj pokrojony por i smaż przez 1 minutę. Gotuj groszek w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty. Przygotuj papierowe papilotki. Na dnie połóż groszek, następnie cukinię z porem. Na wierzchu połóż brokuły i utarty ser. Zmiksuj jajka ze śmietanką, solą i pieprzem. Rozdziel mieszankę na 4 muffinki. Wstaw do nagrzanego na 175°C i piecz przez 30 minut.

Wartość odżywcza w 1 porcji 228 kcal

Białko – 9,8 g

Tłuszcze – 19 g

Węglowodany – 4,0 g

Błonnik – 2,0 g

 

dieta lchf specjalista