Jak zrezygnować z cukru? Kontrola nad głodem, zmiana środowiska, zmiana nawyków, zrozumienie pracy jelit i wpływ otoczenia odgrywają rolę w walce wymierzonej przeciwko cukrowi. Dieta i zdrowie były i pozostaną gorącym tematem dopóty, dopóki nie zrozumiemy, że to cukier prowadzi do nadwagi i cukrzycy. Trwa batalia między zwolennikami diety wegetariańskiej i dietą ubogą w węglowodany. Niemniej na największą uwagę zasługuje fakt, że cukier szkodzi zdrowiu! Zrezygnowanie z cukru, cukru rafinowanego i przetworzonej żywności jest najlepszą metodą na poprawę zdrowia i odzyskaniem kontroli nad wagą ciała. Odpowiednie nastawienie, a przede wszystkim zrozumienie tego co się dzieje w organizmie po spożyciu cukru to milowy krok w stronę lepszego samopoczucia i zdrowia. Należy zrozumieć, że cukier w diecie podobnie jak nadmierne spożycie alkoholu, palenie papierosów czy zażywanie narkotyków to zły nawyk, który uzależnia i na dłuższą metę szkodzi zdrowiu.
Kontrola nad głodem
Ograniczenia cukru w diecie prowadzi do kontroli na głodem. To cukier powoduje, że czujemy się głodni. Cukier uzależnia podobnie jak kokaina. Aby dobrze się czuć i czerpać przyjemność ludzie jedzą cukier cały czas. Kiedy czują jego niedostatek boli ich głowa, trzęsą im się ręce i są bez siły. Żartobliwie mówią, że potrzebują swojej dawki cukru. Poza tym cukier sprawia, że osoby uzależnione od niego jedzą również więcej i często sięgają po fast food, który….też zawiera cukier! Nie zapominajmy, że cukier to nie tylko słodkie białe kryształy ale również cukry złożone jak skrobia zawarte w zbożach, kaszach i większości warzyw. Nawet cukier w owocach jest cukrem. Choć często zwany naturalnym niczym nie różni się od rafinowanego cukru. Wzór sumaryczny jest ten sam, C6H12O6.
Cukier pobudza wydzielanie insuliny. Nadmiar insuliny w organizmie blokuje hormon zwany leptyną, który przekazuje sygnały do mózgu wtedy, kiedy organizm jest nasycony. Ale skoro insulina wciąż reaguje na stężenie glukozy (cukru) to ludzki mózg odbiera to jako głód. Poza tym mózg wysyła dalsze bodźce, które prowadzą do zmniejszenia aktywności i gromadzenia energii. Tak więc dopóki stężenie insuliny nie zmaleje to organizm oszczędza i domaga się jeszcze więcej jedzenia. Nie trudno odgadnąć, że aby przejąć kontrolę na głodem trzeba ograniczyć wydzielanie insuliny, jak? Przestać jeść cukier.
Brak cukru nie oznacza braku szczęścia
Często osoby będące na diecie wegetariańskej lub wegańskiej zarzucają diecie lchf, że podczas cukrowego detoksu czują się okropnie. Boli ich głowa, są otępiali, rozdrażnieni i mają objawy podobne do grypy. Nie trudno się domyślić, że po odstawieniu cukru cierpią na abstynencję. Abstynencja to powstrzymywanie się od przyjmowania środków uzależniających powodujące czasowe zmiany nastroju, postrzegania, świadomości i zachowania. Ta reguła jest głównie przypisana osobom, które próbują rzucić papierosy, narkotyki czy alkohol. Ludzie wciąż nie wiedzą i nie wierzą, że cukier również uzależnia i wywołuje podobne efekty podczas abstynencji. Efekty euforii i ogólnego zadowolenia są czasowe i znikają. Jedzenie cukru po jakimś czasie nie daje już takiej przyjemności jak przed cukrowym detoksem. Wręcz przeciwnie! Odstawienie cukru pozwala odkryć nowe aspekty życia, bo ludzki organizm nie koncentruje się na tym, co ma zaraz zjeść. Uczucie głodu staje się naturalne, bo jemy wtedy kiedy czujemy głód, kiedy organizm potrzebuje nowej energii. Najważniejsze jednak jest to, że organizm zaczyna wykorzystywać energię zawartą w tkance tłuszczowej, która przed detoksem cukrowym była skutecznie blokowana poprzez cukier. Brak cukru nie oznacza brak szczęścia. Nadmierna ilość cukru prowadzi do utraty energii, apatii, chorób i otyłości. Czy to jest szczęście?
Jak środowisko wpływa na mózg?
Wszystkie reklamy wpływają na wyobraźnię. Kolorowe opakowania, fantastycznie wypieczone czekoladowe ciasteczka, kremowe babeczki, słodkie fit batoniki, gazowane napoje…Kolejka do kasy, a obok stoi lodówka z lodami, a nad nią wisi półka ze słodyczami. Wszystko na wyciągnięcie ręki, a co najgorsze sprzedawca wie, że trudno powiedzieć nie, na widok takich słodkości. Cukier jest wszędzie, bo producenci przemycają go również do produktów gdzie cukier normalnie nie występuje.
Jak zrezygnować z cukru i rzucić złe nawyki? Najlepiej nie oglądać reklam słodyczy, robić zakupy kiedy jest się najedzonym, czytać etykiety i samemu gotować zdrowe jedzenie. Domowe gotowanie relaksuje, pobudza endogenne endorfiny i sprawia prawdziwą przyjemność. Nie na darmo mówi się, że osoba gotująca jest najedzona od samego procesu gotowania.
Usuwanie złego programowania
Ludzki mózg zostaje poddany zaprogramowaniu. Od nas zależy czy jest to dobre czy złe zaprogramowanie. Programowanie mózgu, że cukier głównym źródłem energii niesie za sobą poważne konsekwencje. Mózg jest organem, który przetwarza przesłane informacje i podaje je dalej. Podobnie jak komputer można go zaprogramować tak aby ludzki organizm zaczął czerpać korzyści z tego co jemy. Programowanie mózgu nie jest trudne ale wymaga zmiany złych nawyków. Zamiast cukru jemy tłuszcz.
Jak zrezygnować z cukru i zmienić złe nawyki?
Nawyki, złe i dobre kształtują każdy aspekt twojego życia. Chcesz schudnąć czy poprawić kondycję i zdrowie jak również stać się bardziej produktywnym i budować sline relacje to jest to tylko kwestia zrozumienia jak działają nawyki. Jeśli potrafisz zmienić swoje przyzwyczajenia, możesz zmienić swoje życie.
Zmiana nawyków to czteroetapowy proces. Jak to wygląda w przypadku odzyskania kontroli nad wagą i zdrowiem? Po pierwsze trzeba zidentyfikować problem, który stanowi cukier. Następnie trzeba wyznaczyć nagrodę. Co zastąpi krótkotrwałe szczęście i chwile zadowolenie wywołane cukrem? Oczywiście dieta niskowęglowodanowa. Trzecim etapem są sygnały, które wysyła organizm. Krótkotrwała euforia po spożyciu cukru, która przechodzi w otępienie i znużenie czy długotrwały zastrzyk energii wywołany dietą niskowęglowodanową. Wybór jest prosty – dieta bez cukru. Ostatnim etapem jest wprowadzenie zmian, a więc zmiana złego nawyku na dobry. Pozbyć się z domu wszystkiego co zawiera cukier, robić zakupy czytając etykiety, chodzić do sklepu najedzonym z gotową listą zakupów, przygotowywać własne jedzenie to proste metody na zmianę złych nawyków.
Im bardziej rozumiemy naturę nawyków, tym mniej polegamy na zasobach, takich jak siła woli i motywacja. Siła woli ma ograniczone zasoby, a motywacja może być zmienna. Bardziej wydajne jest więc zautomatyzowanie siły woli i jej uniezależnienie od motywacji. Nagle, główny cel jak utrata pięciu kilogramów tkanki tłuszczowej staje się banalnie prosty.
Kluczem do dobrych nawyków są odpowiednie źródła. Jeśli więc słyszałeś o diecie ketogenicznej, bo jesteś zainteresowany zdrowym odżywianiem to zgłębiaj jej tajemnice i korzystaj ze źródeł, które prawidłowo opisują jej pozytywne aspekty zdrowotne.
Co robi cukier z jelitami?
Cukier jest główną przyczyną zapaleń i osłabienia układu odpornościowego. Często się słyszy, że spożywanie owoców i warzyw przy równoczesnym ograniczeniu mięsa sprzyja odbudowie flory probiotycznej. Cukier jednak w nich zawarty prowadzi do zaburzeń równowagi i nadmierny rozrost probiotyków. Mikroby naturalnie występujące w równowadze w nadmiarze szkodzą organizmowi i sprawiają, że nasze jelita stają się podrażnione.
Spadek odporności wywołany nadmiernym spożyciem węglowodanów prowadzi do grzybicy ogólnoustrojowej wywołanej przez nadmierny rozrost grzybów z rodziny Candida. Kandydoza jeśli nieleczona może nawet doprowadzić do sepsy. Funkcją fizjologiczną Candida jest rozkład cukru. Kiedy grzybów jest mało i żyją one w symbiozie z innymi drobnoustrojami w układzie pokarmowym to wszystko jest w porządku. Za dużo cukru w diecie sprawia jednak, że staje on się pożywką dla grzybów i przyczynia się do ich nadmiernego rozrostu. Równowaga zostaje zaburzona. Grzyby sprawiają, że jelita zaczynają fermentować. Objawia to się poprzez gazy, nudności, biegunki i wzdęcia. Skóra zaczyna się łuszczyć, łamią się paznokcie. Poza tym układ moczowy może ulec zapaleniu.
Od tego w jakim stanie są nasze jelita zależy nasze zdrowie. Jelita to nasz układ odpornościowy. Tutaj następuje pierwszy kontakt z tym co zjadamy na co dzień.
Wpływ otoczenia
Często słyszymy stwierdzenie jaki rodzic takie dziecko. Nie jest żadną tajemnicą, że otoczenie głównie rodzina i znajomi mają wpływ na naszą codzienną dietę. Dzieci jedzą to co jedzą ich rodzice. Złe nawyki od wczesnego dzieciństwa odbijają się na zdrowiu. Rodzic jest autorytetem jak więc go krytykować zwłaszcza, że cała rodzina je to samo.
Podobnie jest z przyjaciółmi, którzy ignorują nowe nawyki u osoby rzucającej cukier. Wyjście do baru na piwo kończy się namawianiem, a osoba musi się tłumaczyć i argumentować cały wieczór, że piwo to płynny chleb i zawiera mnóstwo cukru. Przecież cukier nie jest aż tak zły skoro owoce go zawierają i są zdrowe…
Rozpoczynając nowy etap życia, życia bez cukru musisz przygotować się na wiele pytań. Dlatego wiedza na temat roli węglowodanów w organizmie jest nieodzowna jak również wiedza na temat diety ketogenicznej.