Jak jeść jarmuż na diecie lchf

0
796

Jarmuż to super warzywo! Aby wykorzystać zdrowotne właściwości jarmużu w diecie najlepiej go jeść w postaci surowej jako dodatek do sałatek i kanapek lub zrobić z niego pesto.

Zielone lub fioletowe liście jarmużu to gwarancja zdrowia. To warzywo jest bogate w witaminy, minerały oraz mikroelementy. Zawiera również sporo błonnika, który poprawia trawienie.

Jarmuż w diecie lchf

Jeśli jesteście na lchf diecie to możecie jeść jarmuż bez obaw, ponieważ zawiera bardzo mało węglowodanów. Jarmuż podobnie jak kapusta i kalafior należy do warzyw kapustnych, które charakteryzuje mała zawartość węglowodanów.

Idealnym przepisem na jarmuż jest sałatka cezar. W tym przepisie zamiast tradycyjnego kurczaka użyliśmy awokado. Warto zastąpić mięso awokadem, wtedy jeśli podaż na białko nie jest zbyt duża. Awokado zawiera o wiele mniej białka niż porcja kurczaka. Osoby, które zauważyły zastój w odchudzaniu, być może potrzebują zmniejszyć ilość białka w diecie. Awokado wydaje się dobrą alternatywą.

Grzanki to nieodzowny element sałatki cezar. Można do niej wykorzystać obojętnie jaki lchf chleb. Ostatnio delektujemy się lchf chlebem na bazie mąki ze zmielonych nasion. Grzanki z tego chleba są bardzo smaczne i chrupiące. Sałatka cezar to sałatka polana sosem na bazie majonezu i filecików anchois. Jest to tłusty i smaczny sos, który zwiększa kaloryczność posiłku.

jarmuż w diecie sałatka zdrowe jedzenie lchf dieta keto

Sałatka cezar z jarmużu

4 porcje

Składniki

200 g jarmużu

2 awokado

80 g parmezanu

2 kromki lchf chleba

1 łyżka kokosowego oleju

50 g majonezu

1 łyżka musztardy bez cukru

1 łyżka oliwy

1 ząbek czosnku

2 filety anchois

2 łyżeczki soku z cytryny

sól do smaku

Przygotowanie

Oderwać liście jarmużu od twardych łodyg i pokroić. Ułożyć jarmuż w misce. Przekroić awokado na pół, wyjąć pestkę i zdjąć skórkę. Pokroić awokado na kawałki i dodać do jarmużu. Chleb pokroić w kostkę i zrumienić na kokosowym oleju. Można posypać suszonymi ziołami. Dodać grzanki do sałatki.

Połowę utartego parmezanu wsypać do blendera. Wlać oliwę, sok z cytryny, dodać musztardę, filety anchois i zmiksować składniki na sos. Doprawić sos solą i pieprzem. Posypać sałatkę resztą parmezanu i polać dressingiem.

Wartość energetyczna jednej porcji  524 kcal

Tłuszcz – 47 g

Białko – 17 g

Węglowodany – 7,5 g

Błonnik – 4,75 g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj