Jarmuż to super warzywo! Aby wykorzystać zdrowotne właściwości jarmużu w diecie najlepiej go jeść w postaci surowej jako dodatek do sałatek i kanapek lub zrobić z niego pesto.
Zielone lub fioletowe liście jarmużu to gwarancja zdrowia. To warzywo jest bogate w witaminy, minerały oraz mikroelementy. Zawiera również sporo błonnika, który poprawia trawienie.
Jarmuż w diecie lchf
Jeśli jesteście na lchf diecie to możecie jeść jarmuż bez obaw, ponieważ zawiera bardzo mało węglowodanów. Jarmuż podobnie jak kapusta i kalafior należy do warzyw kapustnych, które charakteryzuje mała zawartość węglowodanów.
Idealnym przepisem na jarmuż jest sałatka cezar. W tym przepisie zamiast tradycyjnego kurczaka użyliśmy awokado. Warto zastąpić mięso awokadem, wtedy jeśli podaż na białko nie jest zbyt duża. Awokado zawiera o wiele mniej białka niż porcja kurczaka. Osoby, które zauważyły zastój w odchudzaniu, być może potrzebują zmniejszyć ilość białka w diecie. Awokado wydaje się dobrą alternatywą.
Grzanki to nieodzowny element sałatki cezar. Można do niej wykorzystać obojętnie jaki lchf chleb. Ostatnio delektujemy się lchf chlebem na bazie mąki ze zmielonych nasion. Grzanki z tego chleba są bardzo smaczne i chrupiące. Sałatka cezar to sałatka polana sosem na bazie majonezu i filecików anchois. Jest to tłusty i smaczny sos, który zwiększa kaloryczność posiłku.
Sałatka cezar z jarmużu
4 porcje
Składniki
200 g jarmużu
2 awokado
80 g parmezanu
2 kromki lchf chleba
1 łyżka kokosowego oleju
50 g majonezu
1 łyżka musztardy bez cukru
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
2 filety anchois
2 łyżeczki soku z cytryny
sól do smaku
Przygotowanie
Oderwać liście jarmużu od twardych łodyg i pokroić. Ułożyć jarmuż w misce. Przekroić awokado na pół, wyjąć pestkę i zdjąć skórkę. Pokroić awokado na kawałki i dodać do jarmużu. Chleb pokroić w kostkę i zrumienić na kokosowym oleju. Można posypać suszonymi ziołami. Dodać grzanki do sałatki.
Połowę utartego parmezanu wsypać do blendera. Wlać oliwę, sok z cytryny, dodać musztardę, filety anchois i zmiksować składniki na sos. Doprawić sos solą i pieprzem. Posypać sałatkę resztą parmezanu i polać dressingiem.
Wartość energetyczna jednej porcji 524 kcal
Tłuszcz – 47 g
Białko – 17 g
Węglowodany – 7,5 g
Błonnik – 4,75 g