Kalafior z jajkiem

0
120
kalafior_z_jajkiem

Ryż kalafiorowy z jajkiem poszetowym to klasyczny lchf przepis, banalnie prosty i smaczny. Ryż kalafiorowy można przyrządzić na wiele sposobów. Drobno pokrojony kalafior wystarczy usmażyć z cebulą, czosnkiem i ulubionymi ziołami. Jeśli nie lubicie poszetowego jajka to możecie usmażyć jajko sadzone.

Ryż kalafiorowy z jajkiem

1 porcja

Składniki

250 g kalafiora

1 łyżka cebuli, drobno pokrojonej

1 ząbek czosnku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka pokrojonego świeżego tymianku

¼ łyżeczki suszonych płatków chili

sól i pieprz do smaku

50 g masła

1-2 jajka

Przygotowanie

Kalafior podzielić na różyczki i pokroić na ryż w malakserze. Zeszklić cebulę na maśle. Dodać czosnek i smażyć przez 2 minuty. Następnie wsypać ryż, dodać przyprawy i zioła i smażyć ryż przez 10 minut. W międzyczasie zagotować wodę z solą i łyżką octu. Rozbić jajko na łyżce. Mieszając energicznie wodę (spowodować wir) włożyć ostrożnie jajko i mieszając już powoli gotować jajko przez 2 minuty. Jajko poszetowe czyli jajko w koszulce powinno być w środku półpłynne. Podać kalafiorowy ryż z jajkiem.

Wartość energetyczna 1 porcji 529 kcal

Tłuszcze – 47 g

Białko – 12 g

Węglowodany – 12 g

Błonnik- 6,0 g

dieta lchf specjalista