Kalafiorowe puree z boczkiem

0
70
kalafiorowe puree lchf

Kalafiorowe puree to świetna przystawka do mięsa, drobiu i ryb. Kalafior zawiera niewielką ilość węglowodanów, więc idealnie pasuje w diecie niskowęglowodanowej. Kalafiorowe puree można dodatkowo wzbogacić w tłuszcz dodając usmażony i pokruszony boczek.

Kalafiorowe puree

4 porcje

Składniki

1 duży kalafior, około 500 g

30 g masła

70 g wędzonego boczku

sól i biały lub czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

Podzielić kalafiora na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, dodać i z powrotem wsypać do garnka. Dodać masło, przyprawy i zmiksować na puree. Usmażyć cienkie plastry boczku. Przestygnięty, pokruszyć i wymieszać z kalafiorowym puree. Opcjonalnie można posypać posiekaną natką pietruszki.

Wartość energetyczna 1 porcji 145 kcal

Tłuszcz – 12 g

Białko – 4,25 g

Węglowodany – 5,0 g

Błonnik – 3,0 g

dieta lchf specjalista