Kalafiorowe puree to świetna przystawka do mięsa, drobiu i ryb. Kalafior zawiera niewielką ilość węglowodanów, więc idealnie pasuje w diecie niskowęglowodanowej. Kalafiorowe puree można dodatkowo wzbogacić w tłuszcz dodając usmażony i pokruszony boczek.
Kalafiorowe puree
4 porcje
Składniki
1 duży kalafior, około 500 g
30 g masła
70 g wędzonego boczku
sól i biały lub czarny pieprz do smaku
Przygotowanie
Podzielić kalafiora na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, dodać i z powrotem wsypać do garnka. Dodać masło, przyprawy i zmiksować na puree. Usmażyć cienkie plastry boczku. Przestygnięty, pokruszyć i wymieszać z kalafiorowym puree. Opcjonalnie można posypać posiekaną natką pietruszki.
Wartość energetyczna 1 porcji 145 kcal
Tłuszcz – 12 g
Białko – 4,25 g
Węglowodany – 5,0 g
Błonnik – 3,0 g