Keto awokado brownies to chyba najłatwiejszy i smaczny wypiek, który można jeść bez ograniczeń, będąc na lchf diecie. Jest to jeden z najtłuściejszych wypieków. Dzisiejsza wersja brownie to keto awokado brownies, a więc pyszne czekoladowe ciasto z awokado. Prosty sposób na wykorzystanie awokado, które kiedy już jest miękkie to trzeba szybko wykorzystać.
Keto awokado brownies
16 porcji
Składniki
250 g awokado
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu bez cukru
4 łyżki kakao
1 łyżka erytrytol – stewia mieszanki
3 łyżki kokosowego oleju
2 jajka
100 g gorzkiej czekolady, najmniej 85% kakao
90 g migdałowej mąki, zmielone migdały bez skórki
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
100 g ksylitolu
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 175ºC. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wybrać miąższ łyżką. Dodać kakao i zmiksować. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Czekoladę rozpuścić. Następnie dodać do czekolady kokosowy olej i wymieszać. Wlać czekoladę do masy z awokado i dobrze wymieszać. W oddzielnym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki. Następnie wsypać je do masy czekoladowej i wymieszać. Dno foremki o boku 20 cm x 25 cm pokryć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i wygładzić powierzchnię ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 – 30 minut. Wyjąć ciasto i ostudzić. Ostudzone ciasto pokroić na 16 porcji.
Wartość energetyczna 1 porcji 124 kcal
Tłuszcz – 9,1 g
Białko – 3,0 g
Węglowodany – 7,4 g
Błonnik – 1,0 g
Pycha!!! Ciasto zostaje mięciutkie przez kilka dni, nic nie wysycha, nie zmienia smaku. Awokado jest niewyczuwalne.