Keto awokado brownies

0
439
keto awokado brownies

Keto awokado brownies to chyba najłatwiejszy i smaczny wypiek, który można jeść bez ograniczeń, będąc na lchf diecie. Jest to jeden z najtłuściejszych wypieków. Dzisiejsza wersja brownie to keto awokado brownies, a więc pyszne czekoladowe ciasto z awokado. Prosty sposób na wykorzystanie awokado, które kiedy już jest miękkie to trzeba szybko wykorzystać.

keto brownies przepis

Keto awokado brownies

16 porcji

Składniki

250 g awokado

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu bez cukru

4 łyżki kakao

1 łyżka erytrytol – stewia mieszanki

3 łyżki kokosowego oleju

2 jajka

100 g gorzkiej czekolady, najmniej 85% kakao

90 g migdałowej mąki, zmielone migdały bez skórki

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

¼ łyżeczki soli

100 g ksylitolu

Przygotowanie

Nastawić piekarnik na 175ºC. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wybrać miąższ łyżką. Dodać kakao i zmiksować. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Czekoladę rozpuścić. Następnie dodać do czekolady kokosowy olej i wymieszać. Wlać czekoladę do masy z awokado i dobrze wymieszać. W oddzielnym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki. Następnie wsypać je do masy czekoladowej i wymieszać. Dno foremki o boku 20 cm x 25 cm pokryć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i wygładzić powierzchnię ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 – 30 minut. Wyjąć ciasto i ostudzić. Ostudzone ciasto pokroić na 16 porcji.

Wartość energetyczna 1 porcji 124 kcal

Tłuszcz – 9,1 g

Białko – 3,0 g

Węglowodany – 7,4 g

Błonnik – 1,0 g

dieta lchf specjalista