Keto bajgle – przepis z kokosową mąką

0
430
keto_przepis_bajgle_kokosowamaka_lchfdieta

Keto bajgle z kokosowej mąki są niskowęglowodanowe i bezglutenowe. Japp, mąka kokosowa nie zawiera glutenu. Za to jest w niej mnóstwo tłuszczu i błonnika oraz sporo białka. Ilość węglowodanów w kokosowej mące zależy od marki mąki. Niektórzy producenci zaniżają zawartość węglowodanów.

Osoby używające kokosową mąkę mogą zatem spożywać więcej węglowodanów niż mają zaplanowane. Przeciętna zawartość węglowodanów na jaką natrafiliśmy w kokosowej mące wynosi od 5 g do 22 g. Według nas średnia zawartość węglowodanów wynosi około 11 g.

Na szczęście mąka kokosowa jest bardzo wydajna i naprawdę nie potrzeba jej dużo do wypieków. Do keto bajgli użyliśmy zaledwie 50 g kokosowej mąki. Przy najwyższej zawartości węglowodanów jest to zaledwie 11 g, a jednym bajglu tylko 1,6 g.

Jak upiec keto bajgle

Ciasto na keto bajgle przypomina fathead dough z tą różnicą, że dodana jest do niego kokosowa mąka. Fathead dough najczęściej przyrządza się z sera mozzarella. To ciasto zawiera sporo tłuszczu i kiedy ponownie podgrzane rozpływa się. Nic nie szkodzi jeśli jest to  spód do pizzy lub małe pizzerinki. Bajgle muszą być okrągłe i z dziurką w środku. W czym więc tkwi tajemnica w pieczeniu keto bajgli? Odpowiedź brzmi guma ksantanowa.

Guma ksantanowa posiada właściwości żelujące i zagęszczające i  dlatego świetnie zastępuje gluten w wypiekach bezglutenowych również lchf.

keto bajgle bez mąki dieta ketogeniczna co jeść

Keto bajgle

6 sztuk

Składniki

350 g sera mozzarella

50 g kokosowej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¾ łyżeczki gumy ksantanowej

½ łyżeczki soli

2 jajka + rozmącone jajko do posmarowania

1 łyżka nasion sezamu do posypania

W misce wymieszać kokosową mąkę z proszkiem do pieczenia, gumą ksantanową i solą. W rondelku rozpuścić ser Dodać suche składniki, jajka i miksować aż do utworzenia kuli ciasta. Podzielić ciasto na 6 równych porcji, około 78 g każda. Uformować kulki i zrobić dosyć dużą dziurkę. Podczas pieczenia bajgle rosną i dziurka się zmniejsza. Nastawić piekarnik na 180ºC. Bajgle ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Posmarować jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut na złoty kolor. Upieczone bajgle przechowywać w lodówce. Można zamrozić.

Wartość energetyczna 1 bajgla 216,3 kcal

Tłuszcz – 15,7 g

Białko – 15,3 g

Węglowodany – 2,2 g

Błonnik – 3,5 g

 

 

dieta lchf specjalista