Kto nie lubi włoskich ciasteczek biscotti? Keto biscotti upiekłam oczywiście bez mąki i cukru i dlatego mogę cieszyć podniebienie tym wypiekiem bez wyrzutu sumienia. W tym przepisie wykorzystałam blanszowaną mąkę migdałową, całe migdały i erytrytol oraz dodałam jajko.
Jest to naprawdę prosty przepis na coś słodkiego, co utrzymuje cukier na stałym poziomie, nie powoduje wyrzutu insuliny i nie przerywa ketozy. Niewiarygodne, że odpowiednia dieta może tyle zdziałać nawet jeśli można zjeść coś słodkiego.
Do keto słodkich wypieków dodaję najczęściej erytrytol. Zawsze go dodaję mniej niż jest w przepisie, ponieważ bardzo szybko wyczuwam słodkie i dlatego nie muszę aż tyle słodzić. W tym przepisie proponuję 50 g erytrytolu ale zawsze możecie go dodać tyle do smaku ile sami uważacie.
Erytrytol należy do cukrów alkoholowych, jest o wiele słodszy od cukru ale nie podnosi poziomu cukru we krwi. Nie mniej trzeba z niego korzystać umiarkowanie ponieważ w nadmiarze może wywołać bóle brzucha i biegunkę.
Zbliżają się święta, więc keto biscotti mogą być świetnym deserem do świątecznej kawy. Polecam wielkanocne ciasto mech, które odniosło sukces w zeszłym roku. Jeśli lubicie brownie to ten przepis na pewno przypadnie Wam do smaku. Osobiście lubię też wielkanocny sernik i ten na pewno zagości u mnie obok chrupiących biscotti.
Jak piec keto biscotti bez mąki i cukru?
Biscotti bez mąki i cukru piecze się nieco inaczej. Ponieważ mąka migdałowa jest bezglutenowa nie wyrastają one tak jak biscotti z mąki pszennej. Dlatego ciasto należy uformować tak aby od razu biscotti miały ładny charakterystyczny kształt.
Mąka migdałowa zawera sporo tłuszczu. Dlatego po pierwszym pieczeniu należy użyć ostrego noża aby móc ładnie pokroić biscotti.
Do środka można dodać orzechy lub migdały. Niezależnie od tego jakie orzechy się wybierze to trzeba wybrać te co zawierają jak najmniej węglowodanów. Podkreśliłam migdałowy smak biscotti wybierając jedynie migdały.
Zamiast migdałowego ekstraktu do ciasta można dodać sok i otartą skórkę z pomarańczy, kardamon lub doprawić cynamonem. Sok z pomarańczy to oczywiście taka sama ilość jak w przypadku migdałowego ekstraktu, więc wciąż bardzo mało węglowodanów.
Do kawy czy na śniadanie?
Keto wypieki choć słodkie to jednak można je jeść na lchf diecie bez wyrzutu sumienia. Pasują nawet na śniadanie. Biscotti podgryzam na śniadanie do kawy z żółtym serem. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej kombinacji to polecam.
Keto biscotti
15 sztuk
Składniki
130 g mąki migdałowej
60 g całych migdałów
50 g erytrytolu, użyłam tylko 40 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka migdałowego ekstraktu bez cukru, opcjonalnie
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 180ºC. W naczyniu wymieszać suche składniki. Migdały można przekroić na pół. Dodać jajko i ekstrakt do suchych składników, zagnieść ciasto. Ciasto zrolować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na rulon o długości 30 cm i spłaszczyć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 – 30 minut. Wyjąć z piekarnika i pokroić na plastry o grubości 1 cm, rozłożyć na blasze w odstępach i piec jeszcze przez 15 minut w piekarniku nastawionym na 150ºC.
Wartość energetyczna 1 sztuki 82 kcal
Tłuszcze – 7,3 g
Białko – 3,0 g
Węglowodany – 1,0 g
Błonnik- 0,7g