Jak upiec chleb bezglutenowy?

0
2112
keto chleb bezglutenowy

Keto chleb to chleb bez glutenu, upieczony z mąki migdałowej z dodatkiem mąki kokosowej. Keto chleb bezglutenowy można doprawić cynamonem lub wzbogacić o nasiona chia czy konopi. Taki chlebek jest naturalnie bogaty w kwasy tłuszczowe jak omega 3, cenne białko, błonnik i przeciwutleniacze, a więc wszystkie niezbędne makroelementy w lchf diecie. Cynamon pomaga wydobyć naturalną słodycz chleba z migdałowej mąki, co pomaga w obniżeniu zawartości cukru i innych węglowodanów w codziennej diecie.

chleb bez mąki keto

Sztuką bycia na lchf diecie jest właśnie przyzwyczajenie się do naturalnej słodyczy zawartej w większości produktów. Niezbędna ilość tłuszczu pomaga przedłużyć ten smak. Ten chlebek zawiera tłuszcz pochodzący z mąki migdałowej, mąki kokosowej, siemienia lnianego, jajek i kokosowego oleju. Po prostu same zdrowe tłuszcze!

Keto chleb bezglutenowy idealnie smakuje z masłem, twarożkiem czy orzechowym masłem. Ulubiony wariant to kanapka z awokado i twarogiem. Chlebek jest lekko słodki.

chleb keto przepis

Keto chleb bezglutenowy

1 chleb

Składniki

200 g migdałowej mąki

2 łyżki kokosowej mąki

2 łyżki siemienia lnianego, grubo zmielonego

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka sody spożywczej

5 jajek

1 białko

2 łyżeczki winnego octu

2 łyżki kokosowego oleju lub masła, rozpuszczonego

2 łyżki syropu z błonnika

¾ łyżeczki soli

Przygotowanie

W naczyniu rozmącić jajka i białko trzepaczką, nie ubijać. Dodać sól, winny ocet, syrop z błonnika i tłuszcz, energicznie wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać mąkę migdałową, kokosową i lnianą, sodę oraz cynamon. Do wymieszanych suchych składników wlać mokre składniki i dokładnie wymieszać. Dno podłużnej foremki o długości 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Brzegi foremki posmarować tłuszczem. Napełnić foremkę masą, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piec chleb przez około 35 – 40 minut. Przestudzony chlebek pokroić na kawałki i jeść z ulubionymi dodatkami.

Wartość energetyczna 1 kromki 204 kcal

Tłuszcz – 17,6 g

Białko – 9,0 g

Węglowodany – 2,0 g

Błonnik – 2,7 g

 

 

 

 

 


 
dieta lchf specjalista