Cukiniowe paluszki z parmezanem na przekąskę

0
923
kuchnia ketogeniczna przepisy kup dietę

Keto cukiniowe paluszki z parmezanem to pyszna keto przekąska na filmowy wieczór. Cukinia jest jednym z warzyw, które zawiera niewiele węglowodanów. Cukiniowe paluszki są lekko chrupiące, panierowane w mące migdałowej wymieszanej z błonnikiem czyli zmielonymi łuskami babki jajowatej zwanej też fiber husk.

keto cukiniowe paluszki

Keto cukiniowe paluszki świetnie pasują z sosem czosnkowym na bazie majonezu i jogurtu. Oczywiście najlepiej zmiksować domowy majonez, wtedy taki czosnkowy sos jest najzdrowszy, bo bez konserwantów i smakowych dodatków.

Keto cukiniowe paluszki to świetna przekąska na telewizyjny wieczór. Jest to uniwersalne danie, nawet dla osób, które nie są na lchf diecie. Cukinia jest smaczna, a co najważniejsze dostępna przez cały rok. Warto z niej zrobić i inne dania jak na przykład cukiniowe leczo.

cukinia keto przepis

Keto cukiniowe paluszki

4 porcje

Składniki

2 cukinie, około 400 g

70 g  migdałowej mąki

1 jajko

1 łyżka zmielonych łusek babki jajowatej lub błonnika vitalnego

½ łyżeczki suszonych płatków chili

½ łyżeczki suszonego oregano

sól i pieprz do smaku

3 łyżki oliwy z oliwek

Sos czosnkowy

100 ml domowego majonezu

50 ml greckiego jogurtu

½ łyżeczki granulowanego czosnku

sól do smaku

Przygotowanie

Nastawić piekarnik na 200ºC. Pokroić cukinię na dosyć grube, podłużne kawałki i posolić. Roztrzepać posolone jajko w miseczce. W drugiej miseczce wymieszać mąkę migdałową z fiber husk i chili, lekko posolić.   Zanurzać kawałki cukinii w jajku, następnie obtaczać w migdałowej panierce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać panierowane kawałki cukinii na blasze. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Po połowie czasu odwrócić paluszki na drugą stronę. W między czasie przygotować czosnkowy sos. Wymieszać majonez z jogurtem i solą czosnkową.

Wartość energetyczna 1 porcji 437 kcal

Tłuszcze – 44 g

Białko – 7,0 g

Węglowodany – 3,5 g

Błonnik- 4,0 g

 

 

dieta lchf specjalista