piątek, 29 marca, 2024
Strona głównaPrzepisyPrzystawkiDżem z malin i nasion chia

Dżem z malin i nasion chia

Keto dżem z malin i nasion chia to smaczny dżem do naleśników i kanapek. Dżem zawiera bardzo mało węglowodanów, za to sporo tłuszczu i białka, które głównie pochodzą z chia. Chia nie tylko wzbogacają keto dżem w makroelementy ale również idealnie go zagęszczają. Keto dżem można posłodzić eytrolem, pamiętając jednak o tym, że erytrol i inne słodziki jak stewia czy ksylitol nie mają właściwości konserwujących jak biały cukier. Dlatego ugotowany Dżem należy przechowywać zamknięty w lodówce, a po otwarciu spożyć w przeciągu tygodnia.

keto_przepisy_1

Keto dżem z chia

ok.0,5 l dżemu

Składniki

400 g malin, mogą być mrożone

30 g nasion chia

15 g masła

5 łyżek eytrytolu lub wedle smaku

Przygotowanie

Roztopić masło i dodać maliny. Smażyć aż puszczą sok. Dodać erytrol i zagotować. Zdjąć z kuchni i wsypać chia. Wymieszać dżem i przełożyć do słoika. Zamknąć słoik z gorącym dżemem i odwrócić do góry nogami. Ostudzony dżem przechowywać w lodówce do 2 tygodniu. Po otwarciu dżem należy wymieszać i spożyć w przeciągu tygodnia.

Wartość energetyczna całej porcji 376 kcal

Tłuszcze – 24 g

Białko – 11 g

Węglowodany – 18 g

Błonnik- 25 g

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze