Keto fat head pizza polubicie od pierwszego kawałka. To przepyszna keto pizza, tłuszcz po prostu po niej spływa. Trudno zrobić keto pizzę tak aby przypominała konsystencją tradycyjną pizzę na mące. Dlatego dobry przepis na keto spód do pizzy jest zawsze mile widziany.
Jak zrobić keto fat head pizza? To jest naprawdę prosty przepis. Spód do pizzy przyrządza się z mielonego mięsa, sera i jajka. Dodatki do pizzy można wybrać indywidualnie oczywiście pamiętając o ograniczeniu węglowodanów. Ponieważ pizza jest naprawdę bardzo tłusta warto ją wzbogacić o błonnik.
Naturalnym źródłem błonnika jest sałata jak rukola. Dekorujemy pizzę rukolą tuż po upieczeniu. Poza tym można zrobić surówkę do pizzy z białej kapusty, która też zawiera dużo błonnika.
Warto postawić na grzyby. Sezon na grzyby dopisuje, stąd na keto fat head pizza znajdziecie pyszne kurki. Inne leśne grzyby są również mile widziane.
Keto fat head pizza
4 porcje
Składniki
500 g mielonego z kurczaka
200 g mozzarella + 100 g do posypania, utarta
60 g parmezan
1 jajko
1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oregano + 1 łyżeczka do posypania
250 g kurek
1 łyżka masła
1 mała cebula
200 ml sosu do pizzy, tutaj przepis
50 g szynki
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 200ºC. W misce wymieszać mielone z kurczaka, mozzarella, parmezan, jajko, sól, oregano i pieprz. Formę z piekarnika pokryć papierem do pieczenia. Rozprowadzić farsz, im cieńszy spód tym lepiej. Wstawić spód do pizzy do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Kurki oczyścić i usmażyć na maśle. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Szynkę pokroić w kostkę. Ułożyć kurki, cebulę i szynkę na spodzie i posypać mozzarellą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 5 – 8 minut. Upieczoną pizzę posypać oregano.
Wartość energetyczna 1 porcji 524,5 kcal
Tłuszcz – 33,5 g
Białko – 50,5 g
Węglowodany – 4,3 g
Błonnik – 2,8 g